6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

02.04.2020 / 13:18 KORONAVIRUS - Pjongjang

Sjeverna Koreja i dalje tvrdi da nema pozitivno potvrđenih na koronavirus

Sjeverna Koreja i dalje tvrdi da nema pozitivno potvrđenih na koronavirus
Foto: Vijesti.ba
Sjeverna Koreja nema nijednog zaraženog koronavirusom, rekao je agenciji France-Presse visoki zvaničnik zadužen za zdravstvo u Pjongjangu, mada neke zemlje sumnjaju u te tvrdnje.

Sjeverna Koreja koja je diplomatski izolovana, a graniči se sa Kinom gdje je izbila epidemija korona virusa, i Južnom Korejom koja je teško pogođena pandemijom, zatvorila je granice krajem januara i uvela drastične mjere izolacije.

Direktor antiepidemijskog odjeljenja u Centru za borbu protiv epidemija Pak Miong Su insistirao je na naporima zemlje da postigne jedan takav uspjeh.

"Nijedna osoba u našoj zemlji do sada nije zaražena koronavirusom", rekao je Pak agenciji France-Presse.

Ovaj sjevernokorejski zvaničnik je dodao da su preduzete "preventivne i naučne mjere poput inspekcija i stavljanja u karantin svih osoba koje ulaze u našu zemlju, kompletne dezinfekcije svih pijaca, kao i zatvaranja granica i obustave pomorskih i vazdušnih veza".

Kako France-Presse podsjeća, samo nekoliko zemalja u svijetu, uglavnom izolovana ostrva ili zemlje razorene ratom, nema zaraženih korona virusom.

Svjetska zdravstvena organizacija je juče saopštila da će narednih dana biti probijena granica od milion zaraženih širom svijeta. Od virusa je umrlo više od 45.000 ljudi širom planete.

Komandant američkih snaga u Južnoj Koreji Robert Abrams je prošlog mjeseca rekao da je "gotovo siguran" da u Sjevernoj Koreji ima zaraženih koronavirusom.

Sjeverna Koreja koja je pod međunarodnim sankcijama zbog odbijanja da odustane od razvoja nuklearnog programa, zatražila je pomoć u borbi protiv korona virusa.

UN je prihvatio da Unicef ili organizacije poput Ljekara bez granica pošalju opremu za dijagnostiku, maske, zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju, ali nema potvrde da su ta sredstva dopremljena Sjevernoj Koreji.


(Vijesti.ba / BETA)

Izdvajamo