13°C
Mostar 18°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

02.04.2020 / 13:18 KORONAVIRUS - BH-Gas

Snabdijevanje gasom uredno, posljednjih dana povećana potrošnja

Snabdijevanje gasom uredno, posljednjih dana povećana potrošnja
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Kompanija BH-Gas je saopćila da se snabdijevanje BiH prirodnim gasom odvija bez problema, te da posljednjih dana bilježe značajno povećanje potrošnje ovog energenta.

- I pored zatvaranja mnogih objekata i smanjenja privredne aktivnosti BH-Gas je tokom jučerašnjeg dana isporučio potrošačima ukupno 826.520 Sm3. Ta potrošnja prirodnog gasa je najveća isporučena količina u FBiH od 1998. godine za 1. april. U odnosu na 1. april 2019. godine potrošnja gasa je povećana za gotovo sto posto - navode iz BH-Gasa te dodaju da ostvarena potrošnja prirodnog gasa u FBiH za 1. april odgovara više zimskom periodu (januar ili februar) i punim privrednim aktivnostima nego aprilu i smanjenim privrednim aktivnostima.

Kanton Sarajevo, kao najveći potrošač prirodnog gasa u FBiH i BiH, tokom jučerašnjeg, a i tokom današnjeg dana preuzet će iz gasnog sistema količine koje odgovaraju gotovo 20 postotnoj količini od ukupno naručenih količina prirodnog gasa za april.  

 - Ono što se može primjetiti jeste to da je potrošnja prirodnog gasa posljednjih dana povećana do rekordnog 1. aprila i da se, bez obzira na pad privrednih aktivnosti i zatvaranja mnogobrojnih objekata, prirodni gas troši u količinama dosad nezabilježenim za početak aprila. Sezona grijanja još traje, a po dinamici, potrošnja odgovara januaru, i kako sigurnost sistema ne smije biti dovedena u pitanje služba održavanja na gasnom sistemu je u pogonu i na način da se ove obaveze izvršavaju kroz formirane timove, te sve činimo da svi potrošači budu uredno snabdijeveni prirodnim gasom - napominju iz BH-Gasa.  

Ponovili su da ukoliko neko primjeti bilo kakve nepravilnosti u snabdijevanju prirodnim gasom ili dužinom trase gasovoda, što može uticati na ispravnost ili uredan rad gasnog sistema, može da kontaktira BH-Gas na telefone 033 724-220 i 061 170 678.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo