7°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

02.04.2020 / 13:29 KORONAVIRUS - Evropska agencija za lijekove

Hlorokin i njegov derivat namijenjeni samo za hitne programe

Hlorokin i njegov derivat namijenjeni samo za hitne programe
Foto: Arhiv
Antimalarik hlorokin i njegov derivat hidroksihlorokin mogu da se primjenjuju u liječenju COVIDA-19 samo u kliničkim ispitivanjima i u "hitnim programima", upozorila je Evropska agencija za lijekove (EMA).

Nekoliko zemalja svijeta omogućilo je da se pacijentima oboljelim od koronavirusa prepišu antivirusni lijekovi, ne čekajući rezultate kliničkih ispitivanja o njihovoj efikasnosti koja se upravo sprovode.  

Rezultati prvih istraživanja u Francuskoj i u Kini obećavaju, međutim efikasnost hlorokina i hidroksihlorokina "još treba dokazati" i te aktivne supstance se smiju primjenjivati u liječenju COVID-19 samo u slučaju krajnje nužde, ističe evropska regulatorna agencija.  

"Veoma je važno da u liječenju COVID-19 pacijenti i medicinsko osoblje koriste hlorokin i hidroksihlorokin samo kod odobrenih indikacija i u okviru kliničkih ispitivanja i hitnih programa na nacionalnom nivou", stoji u obrazloženju.  

I hlorokin, sintetski derivat kinina i hidroksihlorokin koji se uglavnom primjenjuje u liječenju lupusa i reumatoidnog artritisa, mogu da imjui teške nuspojave, naročito ako se uzimaju u većoj dozi od preporučene ili u kombinaciji sa drugim lijekovima.  

"Ne smiju da se uzimaju bez recepta i bez ljekarskog nadzora i ne smiju da se prepisuju bez odobrenih indikacija osim u okviru kliničkih ispitivanja i protokola odobrenih u pojedinoj zemlji", dodaje EMA.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo