9°C
Mostar 19°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

02.04.2020 / 14:32 KORONAVIRUS - Vlada potvrdila

Slovenija dobila veću količinu zaštitne opreme iz Češke

Slovenija dobila veću količinu zaštitne opreme iz Češke
Foto: Delo
Slovenija je dobila pošiljku zaštitne opreme za borbu s koronavirusom iz Češke, iz koje je stiglo milijun kirurških maski i 200.000 maski FFP2, kakve koriste zdravstveni djelatnici, potvrdila je na twitter profilu slovenska vlada.

Slovenski premijer Janez Janša na svom je twitteru naveo da je neophodno potrebna oprema za dolazeći vrhunac epidemije, koji se očekuje u Sloveniji, prebačena iz Češke zrakoplovom mađarske vlade pa je na pomoći zahvalio češkom premijeru Andreju Babišu, ali i mađarskom Viktoru Orbanu.

"Vratit ćemo vam čim bude moguće", napisao je na twitteru Janša jer je Slovenija sličnu pošiljku dobila i prošli tjedan.

Od zaštitne opreme i sredstava Sloveniji najviše u sadašnjoj fazi epidemije nedostaju respiratori za oboljele od Covida-19 na intenzivnim odjelima te najučinkovitije zaštitne maske standarda FFP2 i FFP3, koje koristi u prvom redu medicinsko osoblje.

Na nedostatak opreme i zaštitnih sredstava tuže se još uvijek i djelatnici domova za umirovljenike, u koje se opasno proširila zaraza, pa petina od zaraženih koronavirusom dolazi iz te populacije, a iz domova za starije je i najveći broj od do sada 15 umrlih, javlja Hina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo