8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

03.04.2020 / 20:21 KORONAVIRUS - Pandemija koronavirusa

Izliječen prvi pacijent u Crnoj Gori, danas novih 30 slučajeva

Izliječen prvi pacijent u Crnoj Gori, danas novih 30 slučajeva
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
U Crnoj Gori je u petak zabilježeno 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali i prvi izliječeni pacijent, Mihailo Vukić iz Bara, koji je otpušten iz bolnice u Podgorici i odmah na Facebooku objavio da je nakon 20 dana teške borbe stigao doma.

Vukić se zahvalio medicinskom osoblju u Kliničkom centru u Podgorici, ističući da je ponosan što koronavirusom nije inficirao nikoga.

"Ponosan sam što nikoga nisam zarazio i nikoga od svoje obitelji, kolega s posla i prijatelja doveo u opasnost osim sebe. Hvala svim sestrama, tehničarima i liječnicima u Kliničkom centru Podgorica, kako onima na intenzivnoj njezi tako i onima na infektivnoj klinici koji rade u jako teškim uvjetima“, napisao je Vukić na Facebooku.

Prethodno je informaciju o prvom izliječenom pacijentu novinarima priopćio direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković koji je istaknuo da je pacijent u jednom trenutku bio životno ugrožen.

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata zabilježeno je 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što znači da su u toj zemlji ukupno zaražene 174 osobe.

Najviše zaraženih je u Podgorici (77), no crnogorske zdravstvene vlasti se u glavnom gradu susreću s novim izazovom jer je prvi slučaj zaraze potvrđen u romskom naselju Vrela ribnička, a radi se o muškarcu koji ima desetero djece.

Iz Instituta za javno zdravlje priopćeno je da je situacija u tom podgoričkom naselju veoma "izazovna, zbog velikog broja članova obitelji, s velikim brojem kontakata, u jednom okruženju koje je gusto naseljeno i koje je veliki epidemiološki izazov", prenosi Hina.

"Zbog toga smo stavili u samoizolaciju sve ljude koji žive u toj stambenoj zgradi, baš zbog toga što su imali jako bliske kontakte", pojasnio je direktor Instituta Boban Mugoša.

Državno tužiteljstvo u Podgorici bavi se slučajem objave popisa na društvenim mrežama s preko 60 imena ljudi zaraženih koronavirusom.

Prethodno su nevladine udruge, političke stranke i pravobranitelj za ljudska prava osudili objavljivanje popisa oboljelih i zatražili procesuiranje odgovornih.

"Poštujmo privatnost, zaustavimo stigmatizaciju, štitimo druge", poručili su iz nevladine Građanske alijanse na Twitteru.

I crnogorska vlada je osudila objavljivanje imena osoba oboljelih od koronavirusa, te je pozvala nadležne državne institucije "da hitno ispitaju gdje je izvor ovog popisa i identificiraju one koji distribuiraju te informacije".

 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo