6°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

03.04.2020 / 22:39 KORONAVIRUS - Srbija

Kisić Tepavčević: Većina zaražena oko 20. marta

Kisić Tepavčević: Većina zaražena oko 20. marta
Foto: Tanjug / Vijesti.ba
Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević rekla je da su osobe, koje su do danas registrovane kao laboratorijski potvrđeni slučajevi, oboljele u periodu oko 20. marta, kada je već bilo uvedeno vanredno stanje.

U Srbiji je 3. aprila registrovano 305 novooboljelih i zabilježeno je novih osam smrtnih slučajeva. Najveći broj potvrđenih slučajeva je iz Beograda, a dosadašnja istraživanja su ukazivala na okupljanja u zatvorenim prostorima, rekla je Kisić Tepavčević u emisiji "Oko" na Radio-televiziji Srbije.

"Teoretski, kada bi svi od ovog momenta poštovali mjere socijalnog distanciranja, već poslije inkubacionog perioda imali bismo nula novooboljelih", ponovila je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da socijalno distanciranje ne znači i emotivno distanciranje, već da je ono ulaganje u zdravlje naše populacije.

"Ukoliko se mjera socijalnog distanciranja ostvaruje, druge mjere nisu potrebne", naglasila je Kisić Tepavčević i ponovila da socijalno distanciranje nema alternativu kada je u pitanju COVID-19.

Kisić Tepavčević rekla je da su svi napori usmjereni da se u bolničkoj sredini ne prenosi infekcija, naročito na pacijente.

Kada je u pitanju GAK Narodni front, u kojem postoji značajno oboljevanje zdravstvenih radnika, ona je kazala da to pokazuje da je došlo do propusta koji su omogućili način prenošenja, prenosi Fonet.

Prema njenim riječima, preporučuje se nošenje maske kada se ide u prodavnicu, kada ste među većim brojem ljudi, jer svako može biti potencijalni rezervoar infekcije.

"Pranje ruku nema alternativu, koliko god to izgledalo banalno", naglasila je Kisić Tepavčević.

Kardiodvaskularni hirurg Lazar Davidović ponovio je da se rade sada samo hitni slučajevi, a da bi u slučaju sumnje na korona virus, pacijenti bili operisani pod posebnim režimom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo