8°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

04.04.2020 / 09:05 KORONAVIRUS - Ministar Šeranić

U RS koronavirusom zaraženo još 25 osoba

U RS koronavirusom zaraženo još 25 osoba
Alen Šeranić / Vijesti.ba
U Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo novog virusa korona kod još 25 osoba i ukupan broj oboljelih u tom bh.entitetu je 299 – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Kada su u pitanju novozaraženi, 14 osoba je iz Banje Luke, šest iz Šipova, tri iz Laktaša, te po jedna osoba iz Ribnika i Teslića.

Riječ je o devet žena i 16 muškarca, a većina je zaražena od već ranije pozitivnih na Covid–19, odnosno iz porodičnih „žarišta“.

U posljednja 24 sata u tom bh.entitetu ukupno je testirano 316 uzorka.

Šeranić je dodao da je šest osoba trenutno na respiratoru u UKC-u.

Pod zdravstvenim nadzorom u RS-u je 8.346 osoba, a iz tog nadzora je izašlo je ukupno 12.118.

Ukupan broj oporavljenih od novog virusa korona u RS- u je 22, dvije osobe su iz Čelinca, a ostale su iz Banje Luke.

Do sada je umrlo sedam osoba od posljedica Covida-19.

U RS usporeni rast epidemije koronavirusa, pojavljuju se seoska žarišta

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ocijenio je danas da je tom bh.entitetu prisutan linearni, usporeni rast epidemije, što je dobro zbog pritiska na zdravstveni sistem, kada je u pitanju broj oboljelih, odnosno onih koji bi mogli biti životno ugroženi.

- Po procjenama epidemiologa, u RS-u se ne bilježi eksponencijalani rast same epidemije, što znači da je situacija pod kontrolom – smatra Šeranić.

Upozorio je i da jedan broj oboljelih od kornavirusa, od ukupno 299 u RS-u, iz ruralnih dijelova, zbog čega je apelovao da se ljudi ne okupljaju ni u vanjskoj sredini u seoskim područjima.

- Upravo su nam pojedina žarišta u ovom slučaju ukazala na takve situacije. Imamo žaraženih osoba, koje imaju više od 80 godina i iz tih su žarišta, što je loše – rekao je resorni ministar i ponovo pozvao sve da se pridržavaju preporuka za sprečavanje širenja virusa korona.

U RS-u je kod 299 osoba potvrđeno prisustvo novog virusa korona.

Najviše njih je iz Banje Luke - 186.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo