8°C
Mostar 16°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

06.04.2020 / 14:06 Ekonomija - Mostar

Skupština Aluminija prihvatila ponudu Abraham grupe

Skupština Aluminija prihvatila ponudu Abraham grupe
Foto: Vijesti.ba

Skupština dioničara Aluminija prihvatila je ugovor o najmu od strane Abraham grupacije. Ponuda je prihvaćena velikom većinom glasova, a tek jedan od članova bio je protiv. Riječ je o predstavniku malih dioničara Zlatku Topići – Beli.

- Skupština je sazvana da bi se zadovoljili nalogodavci i kompanija poklonila lobijima čiji kapital iznosi dvije hiljade maraka, rekao je Topić.

Tvrdio je i kako je odluka protivna u odnosu na ono što piše u važećim zakonima.

- Podnijet ćemo krivične prijave i tužbe protiv svih počinitelja ovog djela, dodao je.

Opunomoćenik Vlade FBiH Stipo Buljan najavio je prijem 80 novih radnika i skoro otvaranje pogona Aluminija. Navodi i kako postoje klauzule kako se i kada može eventualno raskinuti ugovor.

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić je rekao da je pred Aluminijem i novim investitorom prva trećina posla, a da će svi na koncu biti sretni kada dođe do finalne trećine u kojoj bi se trebala pokrenuti proizvodnja.

Novinare je interesovalo i šta je promijenjeno u ugovoru u odnosu na februarsku ponudu koja je glatko odbijena.

- Izmijenjeno je dosta stvari. Udovoljeno je onome što je tražila Vlada FBiH. Sve je ispoštovano. Teško je o rokovima obzirom na uslove koje danas imamo, ali mislim da bi sve ovo trebalo oživjeti za par mjeseci, kazao je Klepić.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo