6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

07.04.2020 / 11:51 KORONAVIRUS - Jasna pravila

Objedinjeni dosadašnji zaključci o ograničenju i zabrani kretanja u RS-u

Objedinjeni dosadašnji zaključci o ograničenju i zabrani kretanja u RS-u
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak u kojem je objedinio do sada donesene zaključke o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske radi sprečavanja širenja bolesti izazvane virusom korona.

Objedinjenim zaključkom naređena je zabrana kretanja na teritoriji RS-a osobama sa navršenih 65 i više godina života 24 sata, kao i svim osobama bez obzira na godine života od 20:00 do 05:00 sati i svim.

Također je zabranjeno kretanje svim osobama izvan njihovog mjesta prebivališta/boravišta - od subote u 12:00 sati do nedjelje u 18:00 sati.

Zabrana po ovom zaključku ne odnosi se na zdravstvene radnike koji su na zadatku, osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, pripadnike MUP-a Republike Srpske koji su na zadatku, druge pripadnike agencija za provođenje zakona i organizacija koji vrše javna ovlašćenja, koji su na zadatku.

Takođe se zabrana ne odnosi na osobe kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada, osobe kojima MUP RS-a izda dozvolu za kretanje i na domaće i strane prevoznike koji vrše prevoz stvari u drumskom saobraćaju uz predočavanje dokaza o vršenju prevoza (potvrda o potrebi kretanja, potvrda o angažovanju vozača, međunarodni tovarni list-CMR, otpremnica, putni nalog).

Dozvoljava se kretanje osobama sa navršenih 65 i više godina života utorkom i petkom od 07:00 do 10:00 sati radi kupovine osnovnih životnih namirnica, lijekova i obavljanja poslova u bankama, uz poštovanje zaduženja i preporuka.

Zaduženja i preporuke definišu da su vlasnici trgovačkih radnji, apoteka i rukovodstvo u bankama dužni da se strogo pridržavaju utvrđenih mjera zaštite koje se odnose na dezinfekciju, socijalno rastojanje i boravak u prostoriji do tri lica.

Preporučuje se vlasnicima trgovačkih radnji, apoteka i rukovodstvu u bankama da u navedenom periodu pružaju usluge isključivo tim osobama, a osobama mlađim od 65 godina da u periodu kada je dozvoljeno kretanje osobama od 65 i više godina ne obavljaju kupovinu i poslove u bankama.

Kretanje se dozvoljava osobama starim do 75 godina u seoskim područjima radi obavljanja poljoprivrednih poslova, uz obavezno pridržavanje zaštitne mjere socijalnog rastojanja, kao i pčelarima, bez obzira na godine života, koji posjeduju rješenje o registraciji pčelinjaka izdato od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, utorkom i u dane vikenda, od mjesta stanovanja do pčelinjaka, osim u periodu od 20:00 do 05:00 sati.

Svako nepoštovanje mjera propisanih ovim zaključkom kaznit će se u skladu sa važećim zakonskim propisima Republike Srpske, a za realizaciju zaključka zadužen je MUP RS-a.

Ovaj zaključak o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske stupa na snagu danom donošenja i primjenjivat će se do 13. aprila.


(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo