11°C
Mostar 20°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

07.04.2020 / 13:40 KORONAVIRUS - Zastupnik HDZ-a

Čavara: Nijedna mjera Vlade ne može nadoknaditi gospodarsku aktivnost

Čavara: Nijedna mjera Vlade ne može nadoknaditi gospodarsku aktivnost
Foto: FENA - Vijesti.ba

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Marinko Čavara smatra da mjere za saniranje ekonomskih posljedica koje je utvrdila Vlada FBiH zbog pandemije koronavirusa nisu zakasnile i da Vlada radi ono što može.

Sugerirao je svim kriznim stožerima da dobro razmotre odluke koje usvajaju te da uz mjere koje propisuje zdravstveni sistem, osiguraju da rade i gospodarski subjekti.

- Ni država ni Federacije ni kantoni neće moći nadoknaditi ono što će gospodarski subjekti izgubiti, jer ne znamo koliko će pandemija još dugo trajati - istakao je Čavara.

Uz poštivanja mjera, dodao je, mora se osigurati funkcioniranje gospodarstva te naglasio da se osiguraju mjere da što više gospodarskih subjekata radi.

- Ako ovo potraje, bojim se da ćemo bespovratno izgubiti mnoga radna mjesta, a to je nenadoknadivo - upozorio je Čavara.

Istakao je da neke od evropskih zemalja, među kojima je i Austrija, već ublažuju mjere te da se mora voditi računa, pored zdravstvenih, i o egzistencijalnim problemima.

- Nijedna mjera Vlade FBiH ne može nadoknaditi gospodarsku aktivnost - zaključio je Čavara prije početka sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Jedina tačka dnevnog reda na današnjoj sjednici je izmjena Poslovnika koja će omogućiti daljnji rad zastupnicima elektronskim putem.

Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, kojeg je sinoć potpisao federalni premijer Fadil Novalić, neće se naći na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja se danas održava u Domu mladih u Sarajevu.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo