29°C
Mostar 33°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 35°C
Powered by Dark Sky

07.04.2020 / 16:57 Svijet - WIPO

Kina u 2019. prestigla SAD po broju patenata

Kina u 2019. prestigla SAD po broju patenata
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Iz Kine je prošle godine došao najveći broj prijava za međunarodne patente čime je ta zemlja po prvi puta s vrha istisnula Sjedinjene Države otkako je prije više od 40 godina uspostavljen globalni sustav patentiranja, objavila je UN-ova agencija za patente u utorak.

Svjetska agencija za intelektualno vlasništvo (WIPO), koja nadzire sustav priznavanja patenata među zemljama, objavila je da je prošle godine iz Kine došlo 58.990 zahtjeva za priznavanje patenata a iz SAD-a 57.840.

Kina je u samo 20 godina za 200 puta povećala broj svojih zahtjeva, rekla je UN-ova agencija.

Otkako je 1978. uspostavljen sustav patentiranja po Ugovoru o suradnji na području patenata, SAD je svake godine prijavljivao najviše patenata, prenosi Hina.

Sada više od polovice prijave patenata (52,4 posto) dolazi iz Azije. Japan je po broju prijava na trećem mjestu a iza njege slijede Njemačka i Južna Koreja.

Vlasništvo nad patentima se općenito smatra i kao važan znak gospodarske snage neke zemlje i stručnosti njene industrije.

Čelnik WIPO-a Francis Gurry je na konferenciji za medije ocijenio da uspjeh Kine proizlazi iz "vrlo promišljene strategije kineskog čelništva da se promiču inovacije" i gospodarstvo zemlje okrene proizvodnji viših vrijednosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo