8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

07.04.2020 / 23:02 KORONAVIRUS - Džamije zatvorene zbog koronavirusa

Muslimani Lejletu-l-berat obilježili u svojim kućama

Muslimani Lejletu-l-berat obilježili u svojim kućama
Foto: AA
Muslimani diljem svijeta večeras obilježavaju Lejletu-l-berat, noć oprosta, sudbine i želja.

Mubarek noć Lejletu-l-berat je nastupila sa akšamskim ezanom, a predstavlja vjesnik nadolazećeg mjeseca posta, ramazana, prenosi AA.

Iako su zbog pandemije koronavirusa u džamijama obustavljene kolektivne molitve i druge vjerske aktivnosti, brojni muslimani ovu mubarek noć provode uz molitve u svojim domovima.

Globalna pandemija ni muslimane u Turskoj nije spriječila da obilježe ovu noć, pa su mnogi u krugu članova porodice u svojim domovima odvojili vrijeme i za Lejletu-l-berat.

Nakon što su obavili molitvu, mnogi su mubarek noć obilježili učenjem Kur'ana te uputili dove da što prije prestane pandemija i ratovi u svijetu kao i da se svi bolesni što prije oporave.

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž.š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je "Nisfuš-Ša‘ban", što znači polovina mjeseca ša'bana.

Tradicionalno muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur'an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr-često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo