10°C
Mostar 17°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

08.04.2020 / 00:03 KORONAVIRUS - Dvomjesečni odmor

Afrički ratni zločinac pušten iz zatvora koji se koristi kao karantin zbog koronavirusa

Afrički ratni zločinac pušten iz zatvora koji se koristi kao karantin zbog koronavirusa
Foto: Vijesti.ba
Bivšem čadskom diktatoru Hisseneu Habreju odobreno je 60 dana kućnog pritvora od strane  ministarstva pravde Senegala  zbog prijetnje COVID-19 u zatvoru gdje izdržava doživotnu kaznu.

"Habre nije pušten. Hissene Habre još uvijek je u zatvoru, jednostavno se promijenilo mjesto pritvora ", rekao je ministar pravosuđa Malick Sall u saopćenju kasno u ponedjeljak.

"Habre je međunarodni politički zatvorenik kojeg nam je povjerila međunarodna zajednica, a njegova sigurnost je odgovornost države Senegal."

Sudija u Senegalu odobrio je 72-godišnjem Habreu dvomjesečno odmor od zatvora u kojem je izdržavao doživotnu kaznu zbog zločina protiv čovječnosti, jer se zatvor sada koristi kao karantinski smještaj novih zatvorenika sa koronavirusom.

On je vladao Čadom od 1982. do 1990. godine, a osuđen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na suđenju koje je podržala Afrička unija u senegalskoj prijestolnici Dakar 2016. godine.

Udruženje žrtava njegovog režima usprotivilo se ovoj odluci kazavši: "Zdravstvenu krizu ne treba koristiti kao izgovor za prijevremeno puštanje Hissenea Habrea."

Čadska istražna komisija procijenila je da je pod Habreovim režimom ubijeno 40.000 ljudi.

Inače, broj smrtnih slučajeva u Africi koji se povezuju s koroanavirusom povećao se za još 50 te sada ovaj kontintent bilježi 492 preminulih. Na cijelom kontinentu je potvrđeno 10.252 slučaja oboljelih od koronavirusa, pokazuju podaci Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Al Jazeera.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo