10°C
Mostar 12°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

08.04.2020 / 23:07 KORONAVIRUS - Covid-19

Bloomberg: Zaraženi prenosi virus na skoro 6 ljudi

Bloomberg: Zaraženi prenosi virus na skoro 6 ljudi
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Novi korona virus "projurio je" kroz Kinu mnogo brže nego što se ranije mislilo, saopštio je istraživački tim iz Sjedinjenih Američkih Država, sugerišući da će izuzetno rasprostranjena vakcinacija ili imunitet biti neophodni za završetak pandemije.

Svaka osoba koja je inficirana tokom epidemije u Wuhanu verovatno je prenijela virus na 5,7 drugih ljudi, pokazala je matematička analiza nacionalne laboratorije u Los Alamosu.

To je dvostruko više nego što su Svjetska zdravstvena organizacija i druge zdravstvene vlasti u svijetu objavile u februaru, prenosi Bloomberg.

Uz ogradu da se ti podaci sada odnose samo na kinesku epidemiju, istraživači navode da ako bi se ovo pokazalo kao validno i za ostatak svijeta, pandemiju će biti teško kontrolisati na način kako su pojedine vlasti predvidjele.

Po stopi po kojoj su pravljene kalkulacije u studiji, da bi se suzbio virus, blizu 82 posto populacije bi moralo da stekne imunitet, da li vakcinisanjem, da li time što su preležali virus, navodi tim iz Los Alamosa, prenosi Fonet.

Vlade širom svijeta pokušavaju da pronađu načine kada i kako da izađu iz sedmica restriktivnih mjera, a u pojedinim dijelovima Kine one su opet uvedene.

Skoro milion i po ljudi u svijetu je oboljelo od korona virusa, uključujuči i nedavne slučajeve u Kini bez tipičnih simptoma COVID-19.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo