8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

09.04.2020 / 15:07 KORONAVIRUS - Pandemija koronavirusa

Savez općina i gradova FBiH informira Bruxellesu o aktivnostima lokalnih vlasti

Savez općina i gradova FBiH informira Bruxellesu o aktivnostima lokalnih vlasti
Foto: Fena / Vijesti.ba
Savez općina i gradova Federacije BiH kroz Mrežu asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS) informirao je Bruxellesu o aktivnostima općina i gradova u našoj zemlji.

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin izvijestila je članove NALAS-a o aktivnostima općina i gradova u BiH i FBiH u izvanrednim okolnostima te naporima općinskih administracija da se olakša život građana.

Govoreći o poduzetim aktivnostima Saveza općina i gradova FBiH za vrijeme pandemije, Travljanin se osvrnula na zaključke Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH donesene na online sjednici 1. travnja, a koji su upućeni Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH, Parlamentu Federacije BiH Domu naroda i zastupničkom domu te vladama kantona.

Istaknula je kako su određeni rezultati već vidljivi, kao što je sazivanje sjednice Parlamenta Federacije BiH, a uvažena je i primjedba Saveza općina i gradova FBiH o prenamjeni namjenskih sredstava s ciljem saniranja posljedica pandemije.

"Zakonom osiguravamo dodatna sredstva županijama i općinama kroz prenamjenu sredstava. Ovdje prije svega mislim na sredstva za javna skloništa, sredstva i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta, Civilnu zaštitu i sve ono što može koristiti za spas ekonomije. Sva ova sredstva kantoni i općine moraju preusmjeriti na saniranje pandemije", izjavio je u vezi s tim federalni premijer Fadil Novalić.

Bitno je naglasiti kako preko ovih zaključaka informacije idu direktno u Bruxelles odakle se prati stanje lokalne samouprave u svakoj zemlji, priopćeno je iz Saveza općina i gradova FBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo