8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

09.04.2020 / 16:19 KORONAVIRUS - Udruženje 'Žena žrtva rata'

Maltretiranje povratnika pod plaštom borbe protiv pandemije

Maltretiranje povratnika pod plaštom borbe protiv pandemije
Višegrad

Udruženje 'Žena žrtva rata' saopćilo je da je, uvažavajući borbu na suzbijanju zaraze i zaštitu stanovništva od koronavirusa, vlastima u Republici Srpskoj uvođenje vanrednog stanja dalo mogućnost da bi provodili strožije mjere posebno prema prognaničkom i povratničkom bošnjačkom stanovništvu.

U saopćenju za javnost preciziraju da Bošnjaci koji imaju porodična imanja ili zemlju koju obrađuju na području Višegrada, a žive u Federaciji BiH nailaze na velike probleme kako da to učine.

- Sve koji se upute u Višegrad zaustavljaju, prije mosta Mehmed paše Sokolovića, na punktu na kojem je policija i civilna zaštita. Tu ih pregledaju. Od njih traže da ostanu 14 dana u izolaciji, na imanju koje obrađuju, da kupe toplomjer (ako nemaju), svaku noć mjere temperaturu i to jave na broj 124. Onima, koji moraju pristati i na taj uslov, ne daju rješenje za određivanje te izolacije - navodi se u saopćenju.

Kako ističu 'savjesni smo građani, nije problem ispoštovati proceduru da bismo doprinijeli smanjenju širenja pandemije izazvane koronavirusom'.

- Problem je što ljudi ne mogu ostati 14 nego tri do četiri dana i što mnogi od njih nemaju kuću nego samo zemljište koje obrađuju. Posebno je apsurdno da nam se ne daju pismena rješenja o izolaciji, samo usmene naredbe. Zato što smo stigli iz Sarajeva, kao da smo iz neke druge države. Koliko znamo, Vijeće ministara BiH nije donijelo nikakvu odluku o zabrani kretanja na području Bosne i Hercegovine - navode iz Udruženja i dodaju da je obrađivanje zemlje za njih važno da bi 'osigurali dodatne prihode, a najviše za svoje preživljavanje'. 



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo