11°C
Mostar 20°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

09.04.2020 / 19:23 KORONAVIRUS - Koronavirus

Turska će pratiti zaražene putem aplikacije

Turska će pratiti zaražene putem aplikacije
Foto: EPA - Vijesti.ba

Turske vlasti će pratiti kretanje osoba koje su se pokazale pozitivne na testiranju na koronavirus i članove njihovih obitelji zahvaljujući aplikaciji za pametni telefon, priopćila je vlada u nastojanju da zaustavi ubrzano širenje epidemije u Turskoj.

Ako bolesnik ili osoba koja je s njim bila u dodiru izađe iz svoje kuće, primit će sms poruku a zatim i automatizirani telefonski poziv kojim se od njega traži da se vrati, ističe ured turskog predsjednika u videoprezentaciji te mjere.

Ako ne posluša ili ponovi prekršaj, policija će biti obaviještena i slijedi mu kazna.

Vijest o ovoj mjeri koja ovog tjedna treba stupiti na snagu, dolazi u trenutku kada više europskih zemalja razmišlja o primjeni pametnih telefona u borbi s Covidom-19 a da se pritom ne naruši privatnost.

Epidemija se ubrzano širi

Ured turskog predsjednika tvrdi da će se to praćenje provoditi u poštovanju zakona o zaštiti osobnih podataka i da će se sve prikupljene informacije uništiti kada epidemija prođe.

"Zahvaljujući sličnim projektima u drugim zemljama svijeta ostvareni su izvrsni rezultati u suzbijanju Covida-19", ističu iz ureda.

Epidemija se u Turskoj ubrzano širi već nekoliko dana. U zemlji je zabilježeno više od 38.000 oboljelih od kojih je 812 umrlo.

Zbog takve situacije predsjednik Recep Tayyip Erdogan uveo je niz mjera: zatvaranje škola, barova i kulturnih ustanova, obustavu zračnog prometa i ograničenje putovanja.

No oporba i liječnici pozivaju Erdogana da uvede opću karantenu, što predsjednik odbija jer ne želi paralizirati oslabljeno tursko gospodarstvo.

Zasad samo stariji od 65 godina, mlađi od 20 i kronični bolesnici ne smiju izlaziti iz kuće, pa ni u kupnju hrane.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo