15°C
Mostar 19°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

09.04.2020 / 22:36 KORONAVIRUS - Član Predsjedništva BiH

Dodik: RS je zbog koronavirusa već pretrpjela gubitke od 750 miliona KM

Dodik: RS je zbog koronavirusa već pretrpjela gubitke od 750 miliona KM
Foto: RTRS - Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da procjene pokazuju da su gubici koje je pretrpjela Republika Srpska u mjesec dana od kako se pojavila epidemija virusa korona veći od 750 miliona KM.

"Itekako imamo gubitke. Pokušavamo da obezbijedimo donacije i grantove međunarodnih institucija i da idemo na prihvatljiv obim zaduživanja. Šteta od krize je mnogo veća od zaduživanja", istakao je Dodik.

On je podsjetio da je Međunarodni monetarni fond odobrio BiH 330 miliona eura, te da je preostalo da bude postignut dogovor o podjeli tog novca.

"Samo ludi ljudi bi u ovoj situaciji izgubili taj novac. Vjerujem da ćemo se dogovoriti, samo svi treba da budu razumni. Ovo jednako pogađa i Republiku Srpsku i Federaciju BiH /FBiH/ i zbog toga smatramo da taj novac treba da bude podijeljen u omjeru 60 posto za FBiH, a 40 posto za RS. Hrvati su sa tim saglasni, Bošnjaci nisu. Problem je i u FBiH jer kantoni žele da dobiju dio pomoći, a ne da se to koncentriše na nivou FBiH", kaže Dodik.

On je dodao da bi RS od tog iznosa dobila oko 300 miliona KM, te da bi preostalo da iz drugih izvora privuče još 200 miliona KM.

"Potpuno sam uvjeren da ćemo imati operativno nekoliko fondova za intervencije", naglasio je Dodik za RTRS.

On je zahvalio privrednicima za svaku vrstu iskazane pomoći.

"Ona mora da bude koncentrisana kroz fond koji će biti transparentan i utvrdiće jasne prioritete na koji način će pomoć biti dijeljena. Zato smo predvidjeli da u upravljanju fonda ne učestvuju samo predstavnici vlasti, nego i privrede i medija. Važno je da se očuva povjerenje u ovaj oblik solidarnosti. Solidarnost se najviše ruši zloupotrebom i zato je potrebno da imamo jasna pravila", rekao je Dodik.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo