12°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

09.04.2020 / 23:05 KORONAVIRUS - Ministar unutrašnjih poslova RS

Lukač: Nekoliko policajaca MUP-a RS zaraženo korona virusom

Lukač: Nekoliko policajaca MUP-a RS zaraženo korona virusom
Foto: Vijesti.ba

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kazao je kako je nekoliko policajaca zaraženo korona virusom te da su svi smješteni u karantine.

Istakao je kako je MUP RS-a angažovao sve svoje kapacitete u održavanju situacije pod kontrolom i da je na policajcima veliko opterećenje.

"Imamo i nekoliko slučajeva, oko pet ili šest, policajaca koji su pozitivni na virus, a koji su smješteni u karantine, te nastojimo testirati što veći broj policajaca i drugih lica koja su sa njima bili u kontaktu, kako bismo spriječili širenje među našim redovima, jer bi veliki problem nastao ako desetkujemo policiju ili bilo koju našu policijsku stanicu, zato što nema ljudi koji mogu da ih zamijene", rekao je Lukač.

Dodao je da se strogo vodi računa da svi policajci budu zaštićeni na svojim zadacima, u kojima su veoma izloženi kontaktu sa ljudima.

Govoreći o saradnji sa drugim policijskim agencijama, kao što je Granična policija, Lukač je naveo da MUP RS ima sporazum sa ovom policijom, pa je određeni broj pripadnika Ministarstva prisutan na granici.

"Od početka krize sa virusom korona, broj tih policajaca je bio oko 100, te smo sada već oko polovinu povukli i vratili u redovne poslove, upravo zbog velikog opterećenja na poslovima u borbi protiv virusa", rekao je Lukač.

Naveo je da je trenutno smanjen broj lica koja prelaze granicu, ali i migranata koji su u prethodnom periodu pravili probleme, te da je MUP RS spreman da poveća broj svojih policajaca na granicama ukoliko se za to pokaže potreba.(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo