33°C
Mostar 36°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

16.04.2020 / 12:15 Intervjui - Direktor RMU Zenica

Pašić: Plate rudara su povećane, stimulacije su ranije isplaćivane pod pritiskom

Pašić: Plate rudara su povećane, stimulacije su ranije isplaćivane pod pritiskom

Radnici RMU Zenica već nekoliko dana nisu na svojim radnim mjestima, zbog neisplaćivanja stimulacije i uprkos uvećanju satnice sa 2,5 na 2,7 KM.

O aktuelnoj situaciji za razgovarali smo sa direktorom Edinom Pašićem.

- Gopsodine Pašiću, da li je uopće tačna informacija da je u RMU Zenica došlo do smanjenja plata?

PAŠIĆ: Ne. U RMU Zenica je plaća za mjesec mart isplaćena u skladu sa novim Kolektivnim ugovorom. Minimalna satnica je sa 2,5 KM porasla na 2,7 KM. Dakle, došlo je do povećanja, a ne smanjenja plaća.
Međutim, za mjesec mart 2020. godine, nisu isplaćeni stimulativni dodaci na plaću, koji se mogu, a ne moraju isplatiti. Predmetni stimulativni dodaci na plaću su u proteklom periodu nekada isplaćivani u
punom iznosu a nekada su umanjivani. Zbog veoma teškog i složenog finansijskog stanja u RMU Zenica, Uprava de donijela odluku da se plaća isplaćuje u skladu sa novim Kolektivnim ugovorom bez stimulativnih dodataka.

- Šta kaže potpisani Kolektivi ugovor i je li tačno da je njime povećana satnica?

PAŠIĆ: Tačno je. Novim Kolektivnim ugovorom je propisano da najniža neto satnica ne može biti manja od 2,70 KM, a ranijim Kolektivnim ugovorom najniža neto satnica je iznosila 2,50 KM.

- O čemu se zapravo radi, da li je unutar rudnika postojao neki interni dogovor o stimulacijama koje kolektivni ugovor je poznaje?

PAŠIĆ: Stimulacije koje su isplaćivane u proteklom periodu nisu bile sistemski rješene i o isplatama istih je odlučivano na mjesečnom nivou i to na način da su nekada isplaćivane u punom, a nekada u umanjenom iznosu.

One su nastale kao plod pritiska radnika na ranije uprave, da se povećaju plaće u protivnom je slijedila obustava rada od strane radnika. To je jedan od razloga što su u RMU Zenica bile česte obustave rada jer, kada se stimulativni dodatak isplati jedan mjesec sljedeći mjesec ga je bilo vrlo teško, pa skoro i nemoguće ne isplatiti bez obustave rada od strane radnika.

- Ranije su se dizali protesti upravo zbog manje satnice, sada je ona evidentno porasla. Čemu onda ova situacija iz Zenice?

PAŠIĆ: Najvjerovatnije su radnici očekivali isplatu martovske plaće po novom Kolektivnom ugovoru, sa svim stimulativnim dodacima. Međutim, zbog teškog finasijskog stanja u RMU Zenica i otežanog poslovanja zbog velikih dugovanja prema dobavljačima i duga na ime doprinosa, izostali su stimulativni dodaci na plaću.

- Da li ovo znači da radnici koji nisu dolazili na posao mogu snositi sankcije, radi li se o kršenju ugovora?

PAŠIĆ: Da, ovakvo ponašanje radnika je u suprotnosti, ne samo sa ugovorom o radu, već i Zakonom o radu, Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu. Uprava RMU Zenica je 15.04.2020. godine, putem obavještenja na oglasnim pločama Rudnika, pozvala sve radnike da u skladu sa rasporedom rada dolaze i obavljaju svoje radne zadatke, te ih upozorila da će nedolazak na posao biti sankcionisan i da neće biti plaćen. Uprava će uskoro izdati naređenje da upravnici pogona i rukovodioci radnih jedinica i službi izvrše prozivku i raspored radnika, te će se u slučaju neodziva i odbijanja naređenja istim evidentirati izostank s posla, što prestavlja povredu radne obaveze i za što će snositi propisane sankcije.

- Da podvučemo crtu. Sindikat je potpisao Kolektivni ugovor, plate nisu smanjene, nego povećane?

PAŠIĆ: Da.

- Kako to da ostalih šest rudnika radi bez problema, da su svi zadovoljni platama i Kolektivnim ugovorom osim Zenice?

PAŠIĆ: Razlog nezadovoljstva rudara u RMU Zenica je što nisu isplaćene predmetne stimulacije koje su rudari zeničkog Rudnika očekivali.(Vijesti.ba)

Izdvajamo