1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

21.04.2020 / 15:23 KORONAVIRUS - Izgubio bi dušu

Filmski festival u Cannesu neće biti održan na internetu

Filmski festival u Cannesu neće biti održan na internetu
Arhiv / Vijesti.ba
Rukovodstvo Kanskog filmskog festivala odbacilo je svaku mogućnost da Festival umjesto žive realizacije bude održan na internetu.

"Kanski filmski festival neće biti održan na internetu, ukoliko zbog pandemije virusa korona bude onemogućena njegova normalna realizacija", poručuje direktor festivala Thierry Fremont.

Fremont smatra da takav model ne bi funkcionisao u Cannesu.

"Poništili bismo mu dušu, istoriju, efikasnost...Šta je digitalni festival? Digitalno takmičenje? Verujem da bismo morali prvo da pitamo vlasnike autorskih prava šta misle o tome", navodi Fremont za Variety.

On pita kako je uopšte moguće postaviti ostvarenja Wesa Andersona ili Paula Verhoevena na kompjuteru?

"Otkrivanje ostvarenja `Top Gun 2` ili `Duše` bilo gdje osim u kinu? Ovi filmovi su odgođeni da bi bili prikazani na velikom platnu. Ne vidim razlog da oni budu prikazani u Cannesu na nekoj digitalnoj platformi", smatra Fremont.

​Odbijanje rukovodstva festivala u Cannesu da se preseli u digitalno okruženje ne iznenađuje, jer je Fremont "okorjeli zaljubljenik u veliko platno.

Poslije višesedmičnih spekulacija, organizatori su još 19. marta saopštili da se festival, koji se tradicionalno održava u maju, zbog virusa korona odgađa za kraj juna ili početak jula. Tačan datum tek treba da bude određen.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo