8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

22.04.2020 / 23:21 KORONAVIRUS - Uprkos koronavirusu

Ovogodišnji SFF će biti održan kao što je to i planirano

Ovogodišnji SFF će biti održan kao što je to i planirano
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
"Nema sumnje, Sarajevo Film Festival će biti održan uprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa" – objavio je danas jedan od najuglednijih svjetskih filmskih magazina, Screen Daily.

Kriza uzrokovana COVID-om 19 pogodila je cijeli svijet, događaji se otkazuju ili prolongiraju na dnevnoj bazi. Još uvijek nepoznata sudbina ovogodišnjeg Cannes Film Festivala stvorila je neizvjesnost u filmskoj industriji.

"Tim Sarajevo Film Festivala odlučan je da prebrodi haos i krizu prouzrokovanu pandemijom”, piše Screen Daily.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, potvrdio je kako će ovogodišnji Sarajevo Film Festival biti održan kao što je to i planirano, od 14. do 21. augusta 2020.

U razgovoru za Screen Daily je podsjetio da je festival pokrenut 1995. godine, u trenucima kada je Sarajevo bilo bombardovano, okruženo snajperima.

“Prvi SFF održan je onda kada nismo imali hrane, vode ni struje", objasnio je Purivatra za Screen Daily i rekao kako ne želi samo online verziju festivala - Sarajevo Film Festival će na kreativan način odgovoriti na novonastalu situaciju.

Jovan Marjanović, jedan od čelnih ljudi Sarajevo Film Festivala, izjavio je kako je za očekivati da će na ovogodišnjem festivalu biti manje gostiju, a način održavanja programa će biti prilagođen.

“Vjerujem da će veliki broj profesionalaca i dalje učestvovati na festivalu jer je Sarajevo Film Festival glavno mjesto susreta filmske industrije u ovom dijelu svijeta".

Tim Sarajevo Film Festivala je u stalnom kontaktu sa predstavnicima svih nivoa vlasti i sa nadležnim institucijama.

U stalnom kontaktu sa Kantonom i Gradom Sarajevo, neprekidno se razmatraju sve moguće opcije u skladu sa situacijom i preporukama, a na prvom mjestu je sigurnost zdravlja svih građana Sarajeva i posjetilaca Festivala.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo