4°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

24.04.2020 / 15:47 KORONAVIRUS - Senad Osmanović

Donesena odluka o realizaciji nastavnog rada na daljinu u Brčko Distriktu BiH

Donesena odluka o realizaciji nastavnog rada na daljinu u Brčko Distriktu BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta BiH Senad Osmanović danas je donio Odluku o realizaciji odgojno-obrazovanog rada na daljinu, vrednovanju i ocjenjivanju te vođenju evidencije i dokumentacije u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

- Značajan dio nedoumica koje su mučile nastavnike, menadžment škola, ali i same učenike je na ovaj način otklonjen. Tu prije svega mislim na načine vrednovanja učeničkih radova, načine održavanja odjeljenskih i nastavničkog vijeća, te polaganje maturskih ispita za slučaj da ova vanredna situacija potraje - izjavio je Osmanović za Fenu.

Ističe da se ovom odlukom prvenstveno nastojalo urediti vrednovanje učeničkih postignuća i realizacija nastave na daljinu.

Odluka, između ostalog, predviđa da su svi nastavnici, stručni suradnici i suradnici u nastavi u obavezi biti na raspolaganju učenicima i roditeljima, odnosno starateljima, svakog radnog dana u periodu od 9 do 17 sati.

Što se tiče vrednovanja i ocjenjivanja učeničkih radova, pristup je takav da se fokus sa učenja za ocjenu pomijera na ovladavanje novim načinima sticanja znanja i aktivnost učenika.

Utvrđivanje uspjeha učenika, odnosno sjednice odjeljenskih i nastavničkog vijeća mogu se realizirati i online putem, pri čemu je škola dužna obezbijediti internet vezu i neophodne digitalne aparate.

U završnom razredu srednje škole završni i maturski ispiti mogu se polagati i online putem, pri čemu učenik treba prethodno dostaviti školi rad u elektronskoj formi.

-Donošenjem ove odluke obezbijeđeni su i zakonskopravni uslovi za završetak nastavne godine - iistakao je Osmanović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo