10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.04.2020 / 15:12 Ostali sportovi - Sud u Kelnu donio presudu

Adnan Ćatić osuđen na tri godine zatvora

Adnan Ćatić osuđen na tri godine zatvora
Foto: Bild / Vijesti.ba
Adnan Ćatić, nekadašnji prvak svijeta u profesionalnom boksu, osuđen je na tri godine zatvora u Njemačkoj. Sud je utvrdio da je utajio milion eura poreza, javlja "Kölnische Rundschau".

Prije godinu, Ćatića je spektakularno uhapsila policija na sajmu fitnesa i optužen je za utaju poreza, napad i doping. Nakon osam mjeseci u pritvoru, Adnan Ćatić pušten je na slobodu uz kauciju od 300.000 eura.

Suđenje su sve vrijeme pratile izmjene optužnice. Prvo je Tužilaštvo u Kelnu tvrdilo da je utajio 5,8 miliona eura da bi se u jednom trenutku spominjao iznos manji od milion eura.

Tužioci su tokom iznošenja završnih riječi zatražili zatvorsku kaznu od tri godine zatvora, dok je Ćatićev advokat Nils Kreber (Kroeber) smatrao da Ćatić, u najgorem slučaju, treba biti osuđen na uvjetnu dvogodišnju kaznu.

Inače, petostruki prvak svijeta u profesionalnom boksu, nakon što je pušten iz pritvora, pripremao se za povratak u ring. Samo uz prihode od unosne borbe protiv bivšeg prvaka Artura Abrahama (Arthura), kako je naglasio, mogao je ponovo finansijski stati na noge pa i izmiriti porezne obaveze.

Osim poreznog slučaja, protiv Ćatića je na snazi bila i optužba za doping nakon pobjede u borbi za Svjetsko prvenstvo protiv Rusa Fjedora Čudinova, ali je u proceduri bilo dosta nedosljednosti i Ćatiću nije oduzet pojas. Na teret mu se stavljao i napad zato što je, navodno, savladao protivnika uz pomoć dopinga.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo