8°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

30.04.2020 / 16:31 KORONAVIRUS - Više od 350 uređaja

Osigurana oprema za praćenje online nastave za još 180 učenika iz BiH

Osigurana oprema za praćenje online nastave za još 180 učenika iz BiH
Foto: FENA
Online nastava osigurala je fizičku distancu među učenicima i nastavnim osobljem u vrijeme pandemije virusa Covid-19, ali i pokazala drugu stranu problema.

Stotine učenica i učenika širom BiH nemaju adekvatne uređaje kako bi nesmetano pratili online nastavu, zbog čega je Institut za razvoj mladih Kult pokrenuo inicijativu "Daruj opremu za online nastavu!" kako bi se što većem broju učenika osigurala neophodna tehnička oprema.

Institut je zajedno sa lokalnim partnerima do sada donirao više od 350 uređaja, a zahvaljujući podršci Ambasade Švedske u narednom periodu još 180 učenika širom BiH dobit će neophodnu opremu za praćenje online nastave.

Danas je održano online potpisivanje ugovora između Instituta i Ambasade Švedske u BiH, a već od naredne sedmice aktivisti Instituta i lokalnih partnera bit će na terenu i uručivati opremu učenicima iz porodica slabijeg imovinskog stanja, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih Kult.

- Obrazovanje nije privilegija, to je ljudsko pravo! Ova podrška nije vezana samo za pravo na obrazovanje. Pored toga želja nam je omogućiti sretno i zdravo odrastanje za učenike u BiH. Djeca su danas u kućama i nisu sa svojim prijateljima, a na ovaj način ćemo im omogućiti da budu online i povezani sa svojim vršnjacima - izjavila je ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist i dodala da pravo na obrazovanje mora biti jednako za sve.

Uređaji će ostati u trajnom vlasništvu učenika kako bi im školovanje bilo uspješnije i po povratku u školske klupe, ali i kako bi razvijali informatičku pismenost, jednu od najvažnijih danas.

- Naša misija je da stvaramo društvo aktivnih i ravnopravnih građana i građanki i želimo omogućiti jednake šanse za sve. Zato smo i pokrenuli akciju "Daruj opremu za online nastavu!" kako bismo osigurali IT opremu onim koji je nemaju - izjavio je izvršni direktor Instituta Jasmin Bešić.

Izrazio je zahvalnost Ambasadi Švedske jer je prepoznala značaj ove inicijative i jer uvijek pokazuje istinsko zalaganje za razumijevanje situacije u BiH i da svoje djelovanje usklađuje s potrebama društva.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo