31°C
Mostar 34°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 34°C
Bihać 34°C
Powered by Dark Sky

04.05.2020 / 20:00 Politika - Pod maskama EU

Šampion blokada: Od formiranja vlasti, preko MMF-a do EU puta

Šampion blokada: Od formiranja vlasti, preko MMF-a do EU puta
Dragan Čović i Johan Sattler

Predstavnici HDZ-a BiH Dragan Čović, Borjana Krišto i Vjekoslav Bevanda danas su bojkotirali sastanak Političke radne grupe za EU integracije u Predsjedništvu BiH.

Predsjedništvo BiH je prošle sedmice usvojilo novi akcioni plan puta ka EU koji predviđa brži i efikasniji proces integracija, a koji bi u potpunosti trebao biti proveden kroz državne institucije BiH, odnosno djelovanje Političke radne grupe. Podršku i podsticaj ovom pristupu dali su Delegacija EU u BiH i ambasadori zemalja Kvinte, koji su poručili da je ovo prilika za političare u BiH da jedinstvo stave ispred podjela te pokažu vođstvo i odlučnost za unapređenje ove zemlje.

Čak je prošle sedmice šefa Delegacije EU u BiH ambasadora Johan Sattler pokušavajući odobrovoljiti lidera HDZ-a da i on pokuša dati svoj doprinos ubrzanju evropskog puta Bosne i Hercegovine kroz rad državnih institucija, kazao čak i to da je Dragan Čović "šampion evropskih integracija". No ni to, pa ni maska EU, nije bilo dovoljno da kod lidera HDZ-a proradi politička pramgatičnost koju je iskazao čak i lider SNSD-a Milorad Dodik. Bolji poznavatelji prilika i ranije su znali da HDZ nije nikakav "promicatelja europskih vrijednosti" i da je sve stvar maske, danas je to svima jasno, pišu Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je danas HDZ i njihove predstavnike u bh. Institucijama da učestvuju u onome što je njihovo pravo i ustavna i zakonska obaveza, ali i poručio Čoviću da ima priliku dokaže da je zagovornik evropskog puta.

- Ako žele reći da poštuju Ustav BiH i zakone BiH onda moraju poštovati poziv koji dolazi iz Predsjedništva BiH u instituciju BiH oni kao zvaničnici BiH. Ako kažu da su za evropski put, podsjećam da sve ovo što radimo posljednjih dana radimo u dogovoru sa EU i zemaljama Quinte. Ako su opredijeljeni za evropski put neka pomognu da idemo tim putem - pojasnio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pitanje nedolaska delegirao je i Delegaciji EU u BiH.

- Pitanje zašto predstavnici HDZ-a nisu došli na sastanak treba uputiti šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johannu Sattleru koji je prije neki dan imao susret sa šampionom evropskih integracija – poručio je Komšić.

Iz Delegacije EU još uvijek tišina, kao i iz ambasada zemalja članica Kvinte.

Igranje na kartu blokada i ucjena stara je taktika HDZ-a BiH. Uostalom baš kao i u slučaju aranžmana s MMF-om, na kojem još uvijek za povlačenje sredstava neophodnih državi fali potpis njihovog ministra Vjekoslava Bevande. Treba li podsjećati i da HDZ blokira formiranje vlasti u Federaciji BiH, na čije su formiranje također pozivale ambasade zemalja Kvinte i predstavnici EU u BiH, pišu Vijesti.ba.

Hoće li  Čović nakon nanošenje štete državi BiH i reformskim procesima odvesti HDZ i HNS u (samo)izolaciju ostaje da se vidi. Ako je suditi po ovim potezima i Čovićevom neuspjelom pokušaju da ruske vojne jedinice angažira u akciji dezinfekcije SKB Mostar, onda se može s pravom smatrati da se nije šalio kada je koncem prošle godine govoreći u Moskvi za ruske medije, pledirao na jačanje ruskog utjecaja u BiH.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo