-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

06.05.2020 / 14:48 KORONAVIRUS - ZDK

Maturski radovi online, vjerovatno će tako završiti i ova školska godina

Maturski radovi online, vjerovatno će tako završiti i ova školska godina
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Maturanti završnih razreda srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu svoje će maturske radove braniti online, odnosno na način na koji se trenutno i izvodi nastava- kazao je u izjavi za Fenu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a Spahija Kozlić.

Škole su, napominje ministar Kozlić, zbog proglašenja pandemije koronavirusa još 16. marta počele izvoditi konsultativnu nastavu uz primjenu informaciono-komunikacijskih tehnologija.

Prošlog su im mjeseca dostavljena i uputstva o načinu praćenja, vrednovanja i ocjenjivanja učenika u osnovnim i srednjim školama te o načinu polaganja mature i završnog ispita u srednjim školama.

-S obzirom da se još nisu stekli uvjeti za povratak đaka i nastavnika u škole te da nije profunkcionirao ni javni prijevoz, srednjoškolci će svoje maturske radove raditi na način kako se i odvija nastava. Đaci bi ovih dana trebali početi izradu maturskih radova, koje će braniti online početkom juna. Tamo gdje nije moguć pristup internetu, roditelji mogu doći do škole i dostaviti završne radove svoje djece - objašnjava ministar Kozlić, koji vjeruje da se do kraja školske godine u škole neće vraćati ni ostali srednjoškolci ni osnovci.

Veliki bi, napominje, u ovakvim okolnostima bio rizik djecu uopće i vratiti u škole. Svi maturanti u srednjim školama nastavu bi trebali završiti do 5., a u osnovnim do 12. juna, ali bi za sve đake školska godina trebala biti okončana do polovine juna.

-Škole su dobile uputstva da izvrše izmjene i dopune godišnjih planova i programa te da iz njih izbace sve aktivnosti koje nisu nastava. To znači ekskurzije, izlete pa bi i školska godina trebala biti nešto ranije okončana - najavljuje Kozlić.     

On napominje kako je zadovoljan načinom na koji se izvodi nastava te kako su na vanredne okolnosti odgovorili svi akteri.

-S obzirom na ograničene resurse, mogu reći da se nastava odvija i bolje nego sam očekivao. Ovo je bilo veliko iskustvo za đake, nastavnike, direktore škola, ali roditelje. Svi su dali doprinos da se realizira planirani fond časova - ističe ministar Kozlić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo