10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

12.05.2020 / 11:24 BiH - Blajburška misa

Izraelski šamar neprijateljima BiH i sljedbenicima UZP-a

Izraelski šamar neprijateljima BiH i sljedbenicima UZP-a
Foto: Vijesti.ba
Bosna i Hercegovina i njeni građani, osim onih vrlo rijetkih, nisu ni svjesni koliko, s obzirom na aktuelnu političku situaciju u zemlji, znači podrška koju smo prekjučer dobili od države Izrael.

Dok neprijatelji ove zemlje svakodnevno traže način da blokiraju njen evropski i NATO put, s krajnjim ciljem njenog potpunog uništenja i raspada, jedna od najutjecajnijih i najmoćnijih država na svijetu Izrael stala je odlučno i jako uz BiH i njene građane.
 
Pod krinkom “molitve za duše nevino ubijenih“, za 16.maj je najavljena misa u srcu Sarajeva za najveće zločince iz Drugog svjetskog rata.
 
Cilj mise je izazvati nerede u Sarajevu i prikazati glavni grad BiH kao netolerantan grad. Ukoliko sve prođe mirno i misa se održi, Sarajevu će se moći podvaliti brutalna laž da podržava fašizam iako grad Sarajevo, država BiH i njeni građani nemaju nikakve veze s organizacijom mise. S druge strane ukoliko se misa spriječi ili se desi i najmanji incident, organizatori će ponovo imati jak adut u svom rukavu u vidu prikazivanja Sarajeva neslobodnim gradom koji zabranjuje održavanje misa.
 
Iz Katoličke crkve ističu kako misa nije problem, te da bi se ona održala u Austriji, ali da to nije moguće zbog pandemije korona virusa. To apsolutno nije tačno. Naime, država Austrija i tamošnja crkva zabranile su održavanje misa na javnom prostoru još prije pandemije uz obrazloženje da se na tim miasma odaje počast zločincima i rehabilitira jedan zločinački ustaški režim.
 
Podsjećamo, Biskupija u Klangenfurtu je u martu 2019. odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise, obrazlažući da se politički instrumentalizira i da je postala dio ‘političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti’.
Na svu sreću, na takav pokušaj podvale, nisu se upecali svi. Ima i onih koji su prepoznali cilj cijele akcije.
 
“Država Izrael odlučno stoji i podiže glas protiv svih pokušaja revizionizma i bilo kojih takvih i sličnih nemilih narativa. Jevrejska zajednica je nezamislivo mnogo patila pod vlašću NDH. Jevreji su masovno slani u smrt u Jasenovac i druge logore smrti tokom ovog strašnog perioda zajedno sa bezbroj drugih naroda. Pokušaj da se prikažu sve žrtve Drugog svjetskog rata jednakim ili sličnim nije samo pogrešno, već je vrlo opasno i destruktivno za pomirenje kojem teže sve naše nacije“, saopšteno je iz Ambasade Izraela u Tirani koja pokriva i BiH.

Iz Izraela su poručili kako su svjesni da su mnoge porodice izgubile svoje najmilije neposredno nakon Drugog svjetskog rata, ali da se mora napraviti jasna razlika.
 
“Moramo napraviti jasnu razliku između mnoštva nevinih žrtava koje su silom odvođene, često usred noći i slane u logore smrti, poput Jasenovca i Donje Gradine, zajedno sa svojim porodicama. To su činile iste one osobe koje su osuđene za organiziranje i činjenje takvih zločina, iako neki od njih nisu imali pravo na pošteno suđenje. Ne smijemo vjerovati niti uvjeravati sebe i druge da se takve žrtve mogu porediti”.

Najvažnija poruka iz Izraela je ta da dobro znaju šta i ko stoji iza jedne ovakve akcije koja ima za cilj sve osim odavanja pomena na bilo kakve žrtve, te da su svjesni da građani BiH nemaju nikakve veze s ovom rehabilitacijom ustaštva.
"Važno je naglasiti i da je jasno da takve pokušaje osuđuju i cijenjeni građani Bosne i Hercegovine, od kojih većina može biti ponosna na doprinos svojih porodica u antifašističkoj zaostavštini i ratu protiv nacizma i njihovih saradnika. Također, upečatljiv je podatak da su najviši čelnici BiH, uključujući članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, članovi Kolegijuma domova Parlamentarne skupštine BiH, lokalni čelnici u Gradu Sarajevu i mnogi drugi čelnici u državi ujedinjeni u osudi najavljenog događaja", navode iz Ambasade Izraela.
 
Uzimajući u obzir stradanje jevrejskog naroda tokom Drugog svetskog rata, i osjetljivost pitanja historijskog revizionizma za Izrael, možemo slobodno zaključiti da se u ovom slučaju radi od velikoj, neprocjenjivoj podršci državi BiH i njenim građanima u ovom trenutku.
 
Podrška Izraela BiH predstavlja najveći udarac neprijateljima ove zemlje i šamar sljedbenicima UZP-a od kakvog se neće oporaviti zadugo.


Piše: Haris Ljevo

(Vijesti.ba)

Izdvajamo