5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

13.05.2020 / 14:05 KORONAVIRUS - Spoj maštovitosti i nepretencioznosti

Amina Hodžić pobjednica foto konkursa 'Moje Sarajevo u doba korone'

Amina Hodžić pobjednica foto konkursa 'Moje Sarajevo u doba korone'
Foto: FENA - Vijesti.ba

Amina Hodžić sa fotografijom koju je nazvala ''Sarajevo, pjevaj pjesme ljubavne'' pobjednica je foto konkursa ''Moje Sarajevo u doba korone'', koji je za srednjoškolce i studente organizirala Javna ustanova ''Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo''.

Nagrada joj je uručena danas u prostorijama tog centra, a poručeno je da je vrijeme izolacije pokazalo značaj umjetnosti u svakodnevnici te da su mladi putem fotografija pokazali senzibilitet, maštovitost i originalnost.

Drugo mjesto zauzela je Tesnim Karišik, a treće Almedina Korać. Žiri je dodijelio i specijalnu nagradu, a ona je pripala Alminu Lihiću.

Na konkurs se prijavilo 30 autora s više od 100 fotografija, a žirijem je predsjedavao umjetnički rukovodilac Foto galerije "Jelićeva" Dženat Dreković.

- Fotografija je trenutak jednog vremena i kao takva može biti istovremeno dokument i umjetničko djelo. Upravo time se žiri vodio pri ocjenjivanju i nagrađivanju naših mladih kreativaca koji fotografski promišljaju kako da kroz medij fotografije dokumentuju ovo stanje, a da pri tome sačuvaju umjetničku vrijednost trehnutka - istakao je Dreković.

Naveo je da su nagradili autore koji su uspjeli da spoje maštovitost i nepretencioznost.

- Nadahnjuje činjenica da su naši mladi kreativci veoma uspješno odgovorili temi, sačuvali etičnost i pokazali empatiju, upravo ono što je u ovim danima pandemije najpotrebnije svakome od nas - naglasio je Dreković.

Ovo je šesta godina da je JU ''Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo'' organizirala foto konkurs za mlade.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo