14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

14.05.2020 / 12:22 Auto-Moto - Promjene u Formuli 1

Zvanično: Carlos Sainz u Ferrariju, Ricciardo u McLarenu

Zvanično: Carlos Sainz u Ferrariju, Ricciardo u McLarenu
Carlos Sainz / Vijesti.ba
Nakon što je objavljeno da se Sebastian Vettel i Ferrari rastaju na kraju 2020. godine zbog “nedostatka harmonije unutar ekipe i nedostatka zajedničke volje da ostanu zajedno” – sad je potvrđeno da će Charlesu Leclercu novi timski kolega biti Carlos Sainz.

Španac je dobio ugovor za 2021. i 2022. godinu.

25-godišnji Sainz je tako prošao put iz Toro Rossa, preko Renaulta i McLarena do Ferrarija. Prošle godine je za McLaren u Brazilu osvojio i svoje prvo pobjedničko postolje u karijeri, te u Ferrari dolazi u lov na prvu pobjedu.

Prije nekoliko minuta je potvrđeno da će u McLarenu 2021. voziti Lando Norris i Daniel Ricciardo, što je vjerovatna potvrda onoga što je Sebastian Vettel natuknuo u svojoj izjavi za medije – da na kraju ove sezone odlazi u mirovinu!

Ferrari je ovim potezom dobio vozačku postavu s prosječnom starošću od 23,5 godine, a oba vozača zajedno imaju dvije pobjede i 11 pobjedničkih postolja.

“Drago mi je što mogu reći da će se Carlos priključiti Ferrariju za 2021. godinu. On iza sebe ima već pet sezona i pokazao je da ima tehničko znanje i prave atribute kojima će se uklopiti u našu porodicu.”

“Otvaramo novo poglavlje s ciljem povratka na vrh Formule 1. Bit će to dugačko putovanje u kojem neće nedostajati poteškoća, posebno ako se uzme u obzir trenutno finansijsko stanje i stanje s pravilnikom koji se iznenada mijenja. To će se trebati podnijeti drukčije nego što se radilo u prošlosti.”

“Vjerujemo da je ovo najbolja moguća vozačka postava za ciljeve koje smo si postavili. Charles i Carlos su najmlađi vozači u prošlih 50 godina Scuderije", kazao je Mattia Binotto.

Carlos Sainz je izjavio:

“Sretan sam što ću voziti za Scuderiju Ferrari 2021. godine i uzbuđen sam oko zajedničke budućnosti. Ispred mene je još jedna važna sezona s McLarenom i zaista se radujem povratku utrkivanju ove godine.”


(Vijesti.ba)

Izdvajamo