33°C
Mostar 36°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

16.05.2020 / 09:49 KORONAVIRUS - Covid-19

Štagljarov tim na korak do razvoja inovativnog serološkog testa

Štagljarov tim na korak do razvoja inovativnog serološkog testa
Foto: Ilustracija
Naučni tim akademika Igora Štagljara iz Toronta na korak je do razvoja inovativnog serološkog testa.

Mala kapljica krvi iz prsta i novi serološki test SIMPL bit će, kaže prof. Štagljar, dovoljni za odgovor jeste li imali koronavirus i koliko ste antitijela razvili.

Riječ je o krvnom testu koji uz pomoć k specijalnih proteina koji se zovu inteini, mogu u periodu od manje od sata vremena u samo 10 mikrolitara krvi, dakle milionitom djelu litre, detektirati je li neka osoba već došla u kontakt s Covidom ili ne, objasnio je Štagljar za Dnevnik Hrvatske televizije (HTV).

Kanadska Vlada dala im je više od milion dolara i test na tržištu očekuju za 6 mjeseci.

Vrlo jednostavan test koji se može napraviti u bilo kojoj zgradi, uđete u jednu zgradu ili recimo u starački dom i napravite u roku od sat vremena oko hiljadu tih testova, što je u ovom trenutku jako bitno, ističe Štagljar.

Testovi su veliki izazov i ovise o primjeni novih tehnologija, rekla je Alemka Markotić, direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Vrijedno istraživanje, važno istraživanje, nova tehnologija i svi ćemo biti sretni ako se pokaže da će moći u detekciji Covida i u drugim mikroorganizmima dati brže i bolje rezultate, dodala je.

Profesor Štagljar kaže da iako je u svijetu više od 50 seroloških testova, njihova je metoda bolja i inovativnija. Puno mjerljivija, puno brža, puno točnija i puno jeftinija. To je najvažnije u ovom trenutku da imamo pouzdani test, dodao je.

Test je, smatra, osnova za imunološki pasoš, ali i svojevrsni ekonomski i turistički putokaz.

Zato što nam takvi testovi mogu dati do znanja mogu li se osobe vratiti na posao bez rizika da zaraze druge osobe, a također mogu li te osobe putovati svijetom bez bojazni da zaraze druge osobe, navodi akademik Štagljar, prenosi Hina.

Ovom će metodom, naglašava, otkrivati i lijekove protiv 500 različitih proteina, takozvanih uzročnika bolesti u ljudskim stanicama.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo