3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

16.05.2020 / 22:30 KORONAVIRUS - Koronavirus

Francuska: Kupanje u moru može, ali bez sunčanja

Francuska: Kupanje u moru može, ali bez sunčanja

Na francuskim plažama posjetioci su se danas kupali, ali sa zaštitnim maskama i bez mogućnosti sunčanja zbog virusa korona.

Plaže su otvorene za javnost prvi put od sredine marta, a za posjetioce važe nova pravila.

Individualne aktivnosti kao što su plivanje, ribolov ili surfovanje su dozvoljeni, ali ako se poštuje socijalna distanca, ali sunčanje ili predugo zadržavanje na plaži nisu.

"Prilično sam iznerviran. Mogli smo jutros da plivamo, da uživamo u moru koje nismo vidjeli skoro dva mjeseca, ali ne smijemo dugo boraviti na plaži i nema sunčanja. Mi smo poluslobodni", rekao je jedan posjetilac.

Posebno je danas bilo živo na šetalištu Promenad de Anglez na Francuskoj rivijeri u Nici.

Ljudi koji žive u zonama u kojima infekcija nije bila tako jaka, u takozvanim zelenom zonama, mogli su na plažu nakon što je Vlada ublažila restrikcije uvedene zbog pandemije virusa korona. Lokalni zvaničnici ponovo su otvorili neke plaže na sjeveru zemlje i u Sredozemlju.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner posjetio je plažu Veules-Les- Roses u Normandiji gdje je provjerio situaciju.

"Virus je još oko nas. Moramo da naučimo da živimo sa tim. Možete da idete da lovite ribu, ali ne i da se satima zadržavate na plaži. Svi moramo biti odgovorni u borbi protiv Covida-19", rekao je Kastaner.

On je upozorio da će odluke o otvaranju plaža biti poništene ako se pravila ne budu poštovala.

Ublažavanje mjera restrikcije počelo je u Francuskoj 11. maja pa su tako otvorene neke prodavnice, fabrike i određene firme. Pozorišta, restorani i barovi ostaće zatvoreni do juna.

Tokom blokade, za javnost su bile zatvorene plaže i parkovi.

U Francuskoj je do sada registrovano 141.919 slučajeva infekcije i 27.529 smrtnih ishoda.

Vlada je najavila pomoć od 18 milijardi eura za sektor turizma koji je pretrpio veliku štetu.

U Grčkoj su vlasti otvorile oko 500 plaža uz mjere socijalnog distanciranja.



(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo