-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

17.05.2020 / 20:44 BiH - Otkrivamo

Tramvajska stajališta od 4,6 miliona KM: Fortina vlada dala posao BS Telecomu

Tramvajska stajališta od 4,6 miliona KM: Fortina vlada dala posao BS Telecomu
Foto: Vijesti.ba
Ovako u nedelju 17. maja izgleda tramvajsko stajalište na Otoci: stajalište, koje su građani Kantona Sarajevo platili preko 4,6 miliona KM!

Upravo ovaj iznos je Vlada Kantona Sarajevo predvođena Edinom Forto isplatila konzorciju okupljenom oko BS Telecoma, preduzeća koje mediji dovode u direktnu vezu sa kadrovima SDP-a.

Unosan posao na izgradnji tramvajskih stajališta njima je osigurao njegov stranački kolega, bivši već ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Iz Budžeta KS za 2019. godinu konzorciju je isplaćeno tačno 4.611.287,77 KM i to u dvije rate. Zanjimljivo je da je prva isplaćena 31. decembra 2019., a druga 20. januara 2020., dakle u trenucima kad je postalo jasno da će Vlada Edina Forte biti smijenjena. Isplata od 20. januara (preko 2,5 miliona KM) poklopila se sa potpsivanjem sporazuma između „četvorke“ i koalicije SDA-SBB-DF koji je i formalno trasirao put smijeni Forte.

Podsjećamo da zbog „afere pečat“ i NiP-ovih manipulacija sa poslovnikom Skupština KS se sve do 20. januara nalazila u potpunoj blokadi. Stoga, postavlja se logično pitanje: da li su opstrukcije prilikom imenovanja Mirze Čelika na mjesto predsjedavajućeg bile zapravo „kupovanje vremena“ da se iz budžeta stignu „namiti“ pojedine firme?

Odgovor na ovo i niz drugih pitanja trebali bismo dobiti sutra kad će Informaciju o utrošku sredstava za projekat izgradnje tramvajskih stajališta razmatrati Skupština Kantona Sarajevo.





(Vijesti.ba)

Izdvajamo