13°C
Mostar 15°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

18.05.2020 / 15:29 Ostali sportovi - Najbolji bh.sportista

Tuka: Nikad nisam bio na ovoliko visokom nivou treninga i forme

Tuka: Nikad nisam bio na ovoliko visokom nivou treninga i forme
Amel Tuka / Vijesti.ba
Najbolji bosanskohercegovački sportista Amel Tuka prve utrke u ovoj sezoni očekuje početkom augusta na državnom prvenstvu, ukoliko ranije atletičari ne dobiju  dozvolu za nastup na manjim utrkama u drugim zemljama kada se otvore granice.

To bi trebala biti njegova uvertira za velika takmičenja i nastupe u Dijamantskoj ligi koji ga očekuju u ovoj sezoni.

- U vrijeme kad smo mislili da nema ništa od ove sezone dobili smo dobru vijest da Dijamantska liga zvanično počinje 14. augusta u Monacu. U rasporedu se može vidjeti da su trke veoma blizu, gotovo svaki drugi dan. Trener i ja ćemo morati odabrati trke koje će biti najbolje za moju formu - rekao je Tuka.

Dvomjesečnu pauzu zbog koronakrize aktualni svjetski viceprvak na 800 m smatra da je odlično  iskoristio za pripreme u Zenici.

- Nisam propustio nijedan trening. Bio sam maksimalno posvećen. Ova situacija u vezi s virusom je meni lično dobro došla, jer nisam nikad bio na ovoliko visokom nivou treninga i forme. Mislim da bi i ova sezona mogla biti veoma dobra. Tijelo je već naviklo da pretežno u ovom periodu krenem u utrke. Sezona možda krene od juna pa ćemo vidjeti kako će se to odraziti na tijelo i formu. Osjećam se veoma dobro, trenirao sam i zdrav sam - kazao je Tuka.

Nakon odgađanja Olimpijskih igara u Tokiju, atletičari će od novembra ove godine morati da se bore za postizanje novih olimpijskih normi za Igre zakazane za narednu godinu.

- Dobili smo obavještenje da će se tek od kraja novembra priznavati norme za Igre, vjerovatno jer svi trenutno nemaju iste uslove za treniranje i ne bi bili ravnopravni. Puno je lakše kada znate da već imate normu za igre i ne morate trošiti snagu za mitinge, već možete napraviti pravi plan i program - kazao je  Tuka na današnjoj pres konferenciji u Sarajevu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo