8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

18.05.2020 / 20:00 BiH - Tramvajska stajališta

Neuspjeli demanti SDP-a i BS Telecoma: Milioni jaranima!

Neuspjeli demanti SDP-a i BS Telecoma: Milioni jaranima!
Foto: Vijesti.ba

BS Telecom solutions i SDP BiH danas su združenim snagama pokušali demantovati, u najmanju ruku sumnjive radnje na projektu gradnje tramvajskih stajališta u Sarajevu.

Demantiji koje su uputili BS Telecom Solutions i SDP KS uglavnom se svode na odbranu neodbranjivog. Tako BS Telecom lansira tvrdnju, koju SDP KS nekoliko sati kasnije ponavlja, kako je spomenuti ugovor potpisan 2018. godine u vrijeme kada je Mujo Fišo bio ministar saobraćaja, a premijer vlade Adem Zolj (obojica kadrovi SDA), a ne u vrijeme Fortine vlade i Štetinog ministrovanja.

Međutim, u tekst koji su objavile Vijesti.ba se i ne tvrdi suprotno. Tvrdnja odnosila se na činjenicu da je Vlada KS predvođena Edinom Fortom isplatila novac u inosu od 4,6 miliona KM konzorciju okupljenom oko BS Telecoma, a cijeli proces je išao kroz ministarstvo saobraćaja na čijem je čelu tada bio ministar Adnan Šteta. Neime, iz Budžeta KS za 2019. godinu konzorciju je isplaćeno tačno 4.611.287,77 KM i to u dvije rate. Zanjimljivo je da je prva isplaćena 31. decembra 2019., a druga 20. januara 2020., dakle u trenucima kad je postalo jasno da će Vlada Edina Forte biti smijenjena.

Vlada KS sa Fortom na čelu imenovana je 26. decembra 2018. godine, dva mjeseca nakon sklopljenog ugovora. Iako je u ugovoru rok za izvođenje radova preciziran na šest mjeseci, i iako je taj rok na dan 31. decembra 2019. već bio debelo probijen, tog dana BS Telecomu se plaća prva, a 20 dana kasnije i druga rata. Upravo uoči izvjesne smjene Fortine vlade.

Zašto je odlazeća Vlada požurila isplatiti novac firmi koja nije ispoštovala rokove, pitanje je na koje BS i SDP nisu ponudili odgovor. 16 mjeseci nakon ugovora, radovi ne samo da nisu završeni, nego nije izgrađeno niti jedno tramvajsko stajalište.

Ministar Šteta imao je priliku, ovlasti ali i obavezu zbog neizvršenja posla u zadatom roku povući poteze za zaštitu interesa građana i „bolji život u Kanton“. No Šteta nije žurio potaknuti BS Telecom na završetak radova, već su za nerad stimulisani sa 4,6 miliona KM. Indikativno je i da Vlada na čijem je čelu bio Forto, koja je uporno najavljivala realizaciju svog “Programa“ od 29 ciljeva i 300 mjera za bolji život u Kanton, na kraju mandata žurila izvršiti ugovore koje je započele prethodna Vlada.

Stvari su potpuno jasne, a teze koje u duetu zastupaju BS Telecom i SDP ne nude prave odgovore.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo