0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

19.05.2020 / 15:47 Politika - Nepoštivanje Ustava

SDA upozorila međunarodnu zajednicu: Ne potcjenjujte blokade HDZ-a

SDA upozorila međunarodnu zajednicu: Ne potcjenjujte blokade HDZ-a
Foto: Vijesti.ba
Stranka demokratske akcije upozora ie danas domaću javnosti i  predstavnike međunarodne zajednice da ne potcjenjuju razloge blokade sredstava MMF-a od strane HDZ-a i ministra Bevande, kao i da ne izjednačavaju odgovornost za blokadu na „sve strane“.

- Ovdje nije riječ o „bespotrebnom inaćenju“, niti „nemogućnosti dogovora“, jer se iza ovakvog stava HDZ-a krije namjera neustavnog vezivanja kantona direktno na državu, mimo Federacije BiH. Poštivanje Ustava je obaveza i ne može biti stvar dogovora ili nečije dobre volje, navode iz SDA.

SDA poziva političke faktore u BiH, i predstavnike zemalja koje učestvuju u radu PIC-a, da brane Ustav, vladavinu zakona i poštivanje usvojenih procedura.

- Popuštanje i pravljenje kompromisa koji mogu trajno naškoditi ustavnopravnom poretku zemlje samo zato da bi se riješilo trenutačno političko pitanje i uklonila namjerno napravljena blokada, je put u destabilizaciju BiH, navode iz SDA i dodaju:

- Ustav, zakon, procedure i neovisni sudovi, a naročito Ustavni sud čije se odluke moraju poštovati i provoditi, su jedini garant opstanka zemlje u vremenu kada ona ostane bez uloge Visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo