10°C
Mostar 17°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

20.05.2020 / 11:03 Ekonomija - Sarajevo

Kreditna linija uz podršku Općine Centar za subjekte male privrede

Kreditna linija uz podršku Općine Centar za subjekte male privrede

Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu osigurala 340 hiljada KM za subvencioniranje dijela kamatne stope za kreditnu liniju za subjekte male privrede koji posluju na području te lokalne zajednice, a pogođeni su mjerama i odlukama za ublažavanje posljedica izazvanih pojavom koronavirusa.  

S tim u vezi, danas je objavljen Javni poziv poslovnim bankama za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope za subjekte male privrede koji posluju na području općine Centar iz sredstava budžeta za 2020. Javni poziv ostaje otvoren do 10. juna 2020. 

Iz Općine ističu da će se prilikom izbora banke posebno vrednovati finansijski obim kreditne linije, ponuđena visina kamatne stope, dosadašnja iskustva banke u implementaciji kreditnih linija tog tipa kao i ponuđena visina troškova obrade kredita.

Ugovorom između Općine Centar i odabrane banke bit će regulisano pravo privrednih subjekata na podnošenje prijave za kreditna sredstva iz te kreditne linije, visina kreditnih sredstava, visina i način realizacije subvencionisanja kamatne stope, te način monitoringa i izvještavanja Općine Centar o implementaciji kreditne linije.

U javnom pozivu su navedeni kriteriji za odabir poslovne banke te potrebna dokumentacija koju je potrebno priložiti prilikom prijave na javni poziv. Maksimalni iznosi finansiranja sa rokom otplate najduže do pet godina, je 300.000 KM za privredna društva, a 100.000 KM za samostalne poduzetnike. Korisniku se daje mogućnost korištenja grace perioda otplate kredita do maksimalno 12 mjeseci i odobrava se na zahtjev korisnika.

- Ponude je potrebno  dostaviti u zatvorenoj koverti poštom ili direktno na protokol Općine Centar, Mis Irbina 1, Služba za finansije, privredu i LER sa naznakom Javni poziv poslovnim bankama za plasman kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope za subjekte male privrede koji posluju na području Općine Centar Sarajevo, a pogođeni su mjerama i odlukama za ublažavanje posljedica izazvanih pojavom COVID-19 virusa "NE OTVARAJ" - najavljeno je iz Općine Centar.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo