12°C
Mostar 18°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

20.05.2020 / 13:07 Ekonomija - Anto Pešić

Ponovo opada broj nezaposlenih i raste broj zaposlenih u ZDK

Ponovo opada broj nezaposlenih i raste broj zaposlenih u ZDK
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona (SZZDK), na današnji dan, u evidenciji nezaposlenih ima 57.388 osoba, a na kraju aprila bilo ih e 57.447 - kazao je u izjavi za Fenu direktor Službe Anto Pešić.

On napominje da je i broj zaposlenih od 84.253, prema evidenciji Kantonalne poreske uprave Zeničko-dobojskog kantona, nešto veći nego na kraju prošlog mjeseca, kada je u tom kantonu bilo zaposleno 84.187 osoba.

Na kraju marta, podsjeća Pešić, broj nezaposlenih iznosio je 54.262, a zaposlenih 86.726.

-Evidentna je tendencija porasta broja brisanja osoba iz evidencije zbog zaposlenja. Prošlog je mjeseca iz evidencije izbrisano 690, a u prvih 20 dana ovog mjeseca 1.044 osobe.

To je, svakako, dobar znak da privreda, nakon ublažavanja mjera, ponovo počinje raditi i zapošljavati- ističe Pešić.

U cilju sprečavanja zaraze koronavirusom, kaže Pešić, svi biroi nastavljaju rad sa strankama kako je to definisano odlukom od 25. marta ove godine, od kada u tom kantonu sve zahtjeve stranaka primaju posredstvom pošte, na e-mail adresu, putem faksa ili telefona.

-Redovna javljanja na evidenciju nezaposlenih odgođena su do daljnjeg te nitko neće biti brisan iz evidencije zbog propuštenog roka za redovno javljanje u proteklom periodu, od proglašenja pandemije- podvlači Pešić.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo