12°C
Mostar 19°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

20.05.2020 / 13:20 KORONAVIRUS - Vlada HNK

Hercegovački gospodarstvenici podržali 'korona zakon'

Hercegovački gospodarstvenici podržali 'korona zakon'

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg održao je u srijedu radni sastanak s predstavnicima Gospodarske i Obrtničke komore HNK, Udruge Hrvata Prsten, Asocijacije poduzetnika Hercegovine,...

.... Udruge poduzetnika Hercegovine, Turističkoga klastera Hercegovina, Drvnoga klastera Hercegovina, Klastera metala i plastike te turističkih agencija Fortuna Tours i G-tour na kojem se, uz ostalo, razgovaralo o "korona zakonu" kojeg je Vlada utvrdila i poslala u žurnu skupštinsku proceduru.

Na sastanku su bili prisutni i kantonalni ministri Željko Laketić, Donko Jović, Stjepan Krasić i predstavnik ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Nazif Nezirić, priopćeno je iz Vlade HNK.

Predsjednik Vlade se tom prilikom osvrnuo na aktivnosti koje Vlada poduzima, kako bi nakon uspješnog zaustavljanja širenja koronavirusa pomogla gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta, posebno ističući ''korona zakon'' kojeg je Vlada već utvrdila i uputila u žurni skupštinski postupak.

''Kroz Prijedlog zakona koji smo utvrdili, usuglasili smo niz konkretnih i kvalitetnih rješenja. Predvidjeli smo da iznosom od 425 maraka mjesečno subvencioniramo više od deset hiljada plaća, te održimo poticajnu politiku u strateškim gospodarskim granama (poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, poduzetništvu, cestogradnji i dr.) čime otvaramo prostor za ukupni oporavak i sprječavamo daljnji gubitak radnih mjesta, čuvajući tako i demografsku sliku HNK Posebna vrijednost ovog zakona je u činjenici da se kroz njega, krajnje solidarno, odnosimo prema našim jedinicama lokalne samouprave", kazao je Herceg.

Dodao je i to kako je Zakonom otvoren prostor i za druge subvencije u gospodarstvu, uz jasno utvrđene uvjete. Također je istaknuo kako je Zakonom predviđeno otvaranje kreditne linije s Razvojnom bankom ili s nekom od poslovnih banaka putem kojih bi Vlada subvencionirala kamate privrednicima. Herceg je upoznao sudionike sastanka s činjenicom da je Vlada usvojila Izmjene i dopune Proračuna za 2020. godinu i uputila u žurni skupštinski postupak, naglasivši kako je i kroz taj dokument osiguran dio sredstava za potporu gospodarstvu.

Okupljeni poduzetnici, čije članstvo djeluje na prostoru HNK, pozdravili su napore kantonalne vlade da podupre pogođene gospodarske grane i ublaži negativne posljedice u gospodarstvu.

Tokom rasprave, ukazali su na potrebu da se kroz skupštinski postupak razmotri mogućnost da pravo na subvencioniranje ostvare i oni poslovni subjekti kojima je restriktivnim mjerama djelomično onemogućen rad u vremenu pandemije. Pozvali su i druge razine vlasti da pruže snažniju potporu gospodarstvu.

Na koncu, zajednički su zatražili od viših razina vlasti da odmah donesu odluke o otvaranju državne granice, oštro osudivši novu mjeru kažnjavanja državljana BiH koji ulaze u državu, a ne posjeduju bh. putovnicu. Eksplicitno su zatražili i ukidanje obveznog samoizoliranja pri ulasku u BiH, potom otvaranje tržnih centara, svadbenih salona, unutarnjih prostora ugostiteljskih objekata i ukidanje mjere zabrane okupljanja više osoba na jednom mjestu.

Zaključeno je kako će se i dalje zajedničkim naporima tražiti najbolja rješenja koja će pomoći oporavku ugroženog gospodarstva i očuvanju radnih mjesta, navodi se u priopćenju.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo