6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

20.05.2020 / 16:23 Politika - Usvojena Rezolucija

Napustili sjednicu: HDZ protiv osude zločina fašističkih režima

Napustili sjednicu: HDZ protiv osude zločina fašističkih režima
Foto: Vijesti.ba
Nakon pauze u zasjedanju, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavili su raspravu i potom i usvojili Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima ...

... koju su predložili poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut kao i poslanica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Rezolucijom se podsjeća na fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne Države Hrvatske, milione žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo i naglašava antifašističku tradiciju bh. naroda.

Pauzu je tražio poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović kako bi se sastao Kolegij u proširenom sazivu i razmotrili da se izmjeni ova tačka i da glasi Prijedlog odluke o prihvatanju rezolucija i deklaracija Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta koje se odnose na osudu zločina totalitarnih režima u 20. stoljeću.

Kako poslije pauze to nije učinjeno on je predložio izmjenu te tačke dnevnog reda, a utemeljene je našao u činjenici da su predlagači izmijenili tekst rezolucije.

Tokom rasprave poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić kazao je da ne može vjerovati da se u BiH 75 godina od Drugog svjetskog rata još uvijek raspravlja o tom pitanju, kada su zločinci identificirani i kada je jasan karakter tog rata.

Ne spori kaže da je bilo i onih koji su se izjašnjavali kao antifašisti, a činili su zločine i on se kao antifašista u njihovo ime izvinjava, ali se pita da li će to učiniti i oni koji su držali koncentracione logore.

Pozvao je sve da se konačno svi ograde od onih koji su činili zločine u okviru paravojnih formacija, a navodno uime vašeg naroda i da se konačno prihvate presude međunarodnih i domaćih sudova pri tome ne izjednačavajući niti relativizirajući ičiju krivicu.

Da je ova rezolucija napad na autonomiju Katoličke crkvu, vjerske slobode i osjećaj pojedinaca i cijelog hrvatskog naroda ocijenila je dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZ), dodajući da je to urađeno u tu svrhu jer mi nemamo drugih važnijih tema poput nabavke respiratora ili lažnih diploma i drugih nezakonitosti pa je, kaže, "najbolja tema ova koju smo danas izabrali".

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić predložio je amandman na rezoluciju kako bi se, kaže, osudila predaja jasenovačke građe koju je vlast u Republici Srpskoj otuđila i predala Hrvatskoj te BiH ostavila bez vrijedne historijske građe o zločinima NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima i ostalima žrtvama.

Odgovorio mu je predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) koji je kazao da je potrebno imati u vidu da je mala količina građe možda u podrumima, ali postoje mikrofilmovi, a mnogo više i značajnije građe nalazi se u Arhivu RS-a u Banjoj Luci o zločinima Jasenovca i Gradine kao i o muzejima u Beogradu.

- Ovo što ste rekli je netačno. Mala količina i mnogo manje vrijednosti je odneseno tada stoga je prijedlog vašeg amandmana netačan iako važi kao amandman - dodao je.

Mektić je kazao da mu je drago što je javno priznato da je iznijeta građa, ali mu je zamjerao umanjenje te činjenice, a Lovrinović je potom pozvao Mektića da ga uvjerite da građe nema u Beogradu, dodajući da je sve rečeno o tom pitanju, ali nije se govorilo o komunističkim zločinima jer se o tome nije smjelo govoriti.

Nakon rasprave o ovoj tački dnevnog reda Lovrinović je kazao da će HDZ napustiti sjendicu jer im se na pleća stavlja odgovornosti i krivica te je najavio da neće glasati o bilo kojoj tački dnevnog reda.

- Ovo je drsko kako postupate prema nama, predlagali smo da raspravljamo o svim počinjenim zločinima to niste prihvatili i nije u redu ovo što nam radite - podvukao je Lovrinović kada su poslanici i napustili sjenicu.

Potom je predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović promijenio praksu u Domu gdje se glasa o svim tačkama dnevnog reda nakon što se obavi rasprava o svim tačkama o njima izjašnjava te je odlučio da se odmah glasa i o amandmanima od kojih su neki usvojeni i postali su dio rezolucije kao i Rezoluciji koja je u konačnici usvojena sa 25 glasova ZA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo