11°C
Mostar 18°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

20.05.2020 / 18:35 KORONAVIRUS - Studija

Majmuni mogu razviti imunitet na koronavirus

Majmuni mogu razviti imunitet na koronavirus
Foto: Ilustracija
Dva istraživanja provedena na majmunima čiji su rezultati objavljeni danas nude neke od prvih naučnih dokaza da oporavak od bolesti covid-19 može rezultirati imunitetom od ponovne zaraze, što je znak da bi cjepiva koja se razvijaju mogla biti učinkovita.

Iako su naučnici pretpostavili da bi protutijela koja proizvode organizmi kao odgovor na koronavirus mogla pružati zaštitu, do sada je bilo malo čvrstih naučnih dokaza koji bi tu tezu poduprli.

U jednoj od novih studija istraživači su zarazili devet majmuna koronavirusom. Nakon što su se oporavili od covida-19 istraživači su majmune ponovno izložili virusu, a životinje nisu oboljele.

Značajna razina zaštite

Rezultati sugeriraju kako su majmuni "razvili prirodni imunitet kojih ih štiti od ponovne izloženosti", kazao je dr. Dan Barouch, istraživač u Centru za virologiju i istraživanje cjepiva na Harvard Beth Israel Medicinskom centru u Bostonu čije su studije objavljene u magazinu Science.

"To je vrlo dobra vijest", kazao je Barouch.

U odvojenom istraživanju Barouch i njegovi kolege testirali su 25 majmuna kojima su dali šest prototipova cjepiva kako bi provjerili hoće li ih štititi protutijela koja razviju u reakciji organizma.

Majmune i deset kontrolnih životinja su izložili virusu SARS-CoV-2, a nakon toga su kod svih kontrolnih životinja zabilježene visoke koncentracije virusa, dok je kod cijepljenih majmuna, kako je kazao Barouch, opažena "značajna razina zaštite".

Osam od deset cijepljenih majmuna bilo je potpuno zaštićeno.

Ove rezultate naučnici smatraju ohrabrujućim iako još ne dokazuju da i ljudi mogu razviti imunitet i koliko on može trajati.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo