5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

21.05.2020 / 10:29 BiH - Milionske isplate

Novi detalji afere "tramvajska stajališta": Šta je sve potpisao Šteta

Novi detalji afere "tramvajska stajališta": Šta je sve potpisao Šteta
Foto: Vijesti.ba
Skupština KS danas bi trebala raspravljati o okolnostima pod kojim je bivša Vlada KS predvođena Edinom Fortom u žurbi isplaćivala novac u inosu od 4,6 miliona KM konzorciju okupljenom oko BS Telecoma za projekt gradnje tramvajskih stajališta.

Naime,  iz Budžeta KS za 2019. godinu konzorciju je isplaćeno tačno 4.611.287,77 KM i to u dvije rate. Zanjimljivo je da je prva isplaćena 31. decembra 2019., a druga 20. januara 2020., u trenucima kad je postalo jasno da će Vlada Edina Forte biti smijenjena.

BS Telecom je firma bliska kadrovima SDP-a, a cijeli proces je išao kroz ministarstvo saobraćaja na čijem je čelu tada bio upravo SDP-ov ministar Adnan Šteta.

Ugovor je potpisan u oktobru 2018.godine sa Vladom KS koju je vodio Adem Zolj (SDA), dva mjeseca prije imenovanja nove Vlade KS sa Fortom na čelu. No, interesantno je da je u ugovoru rok za izvođenje radova preciziran na šest mjeseci, i iako radovi nisu bili završeni a rok debelo probijen ministar Šteta nije učinio niti jedan potez koji bi vodio raskidu ugovora ili makar završetku radova. Umjesto toga BS Telecomu se za nerad isplaćuju 4,6 miliona KM.

Kako Vijesti.ba doznaju da se kompletna dokumentacija koja, osim ovoga, uključuje i sumnjivu nabavku opreme poput kamera, nalazi u Uredu za brobu protiv korupcije KS.

Novi detalj u priči je i angažovanje nadzora nad projektom. Za usluge nadzora, ali i projekt menadžera za implementaciju i kreiranje pametnih rješenja, Štetino ministarstvo angažiralo je Strojil Adnana. S njim je Šteta potpisao ugovor o djelu koji se odnosi na prethodno navedene dvije stavke - nadzora i projekt menadžera, što otvara i pitanje eventualnog sukoba interesa.

Strojil je angažovan kao "vanjski ekspert". Mediji su ga ranije dovodili u vezu sa SDP-u bliskim firmama. Suosnivač je firme Mand Consaltung, po pisanju portala Megafon.ba,  u njoj su većinom bivši uposlenici i članovi tenderskih komisija u Autocestama FBiH iz vremena kada je SDP bio na vlasti u Federaciji BIH. Strojil je, prema pisanju megafona, bio i član tenderske komisije u Autocestama FBiH koje je tada vodio Ensad Karić, a koja je 2015. godine BS Telecomu dodijelila posao održavanja i dorade sistema naplate cestarina na autoputu A1 u vrijednosi 4,4 miliona KM.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo