12°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

21.05.2020 / 11:42 Muzika i Film - Nakon konsultacija

OFF od 24. do 29. jula, 40 filmova i više od 80 internacionalnih gostiju

OFF od 24. do 29. jula, 40 filmova i više od 80 internacionalnih gostiju
Foto: Fena / Vijesti.ba
Omladinski Film Festival Sarajevo (OFF), 12. po redu, bit će održan od 24. do 29. jula ove godine, odlučeno je nakon konsultacija s vlastima.

Sve aktivnosti festivala bit će prilagođene trenutnoj situaciji, te će većina događaja biti održana u sklopu otvorenih kina u sarajevskim općinama Stari Grad i Centar.

"Ovogodišnji Festival će i pored novonastale situacije okupiti skoro 80 internacionalnih gostiju, članova žirija, te mladih filmskih autora koji su već potvrdili svoj dolazak. Gosti koji zbog pandemije ne budu mogli doći u Sarajevo publici će se predstaviti putem videolinka", kazao je Kenan Musić, direktor OFF-a.

Na Festivalu će ove godine biti prikazano 18 kratkih filmova, u sklopu selekcije “Wolf Competition“, 10 kratkih filmova u sklopu selekcije “OFF Generation“, te pet dugometražnih filmova u sklopu selekcije “The biggest 5“, saopćeno je iz OFF-a.

Ova godina posebno je značajna za OFF s obzirom na to da će na ovogodišnjem festivalu biti prikazane tri regionalne premijere dugometražnih filmova koji su se ove godine našli u selekcijama 75. Berlinale Film Festivala.

"Podprogram ovogodišnjeg festivala "Best of OFF...“ posvećen je glumcu Harrisu Dickinsonu, a tom prilikom bit će prikazana tri filma u kojima je taj glumac imao glavne uloge – "Beach rats“ i "Postcard from London“ (u sklopu special screenings-a), te će premijerno u tom dijelu Evrope biti prikazan film "County Lines“, produciran 2019. godine, a koji je svoju svjetsku premijeru imao na “BFI London“. Ovaj film će otvoriti program dugometražnog filma", dodao je Musić.

Kompletan ovogodišnji program festivala, raspored filmova po lokacijama, te raspored OFF Buzz zabava i edukativnog programa bit će postepeno objavljeni tokom juna i jula.

Prodaja karata za sve programe i događaje počinje 10. jula, a vršit će se online i na prodajnim mjestima u Sarajevu.

U sklopu 12. OFF, ove godine realizuje se i edukativni program “25 godina prijateljstva” posvećen godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma. Taj program OFF realizuje se s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, s ciljem promovisanja ideje i vizije mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine na tu temu, kroz prizmu filmske umjetnosti.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo