7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

21.05.2020 / 12:02 KORONAVIRUS - Covid-19

Kisić Tepavčević: Sve ide ka gašenju epidemije u Srbiji

Kisić Tepavčević: Sve ide ka gašenju epidemije u Srbiji
Darija Kisić Tepavčević / Vijesti.ba
Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da u ovom momentu sve ide željenim tokom ka postepenom gašenju epidemije u Srbiji.

"Generalni zaključak je da je stanje u Srbiji stabilno, nastavlja se trend pada učestalosti oboljevanja u svim regionima naše zemlje", rekla je Kisić Tepavčević, prenosi B92.

Ona je navela da su u posljednjem broju novozareženih u najvećem dijelu radi o osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima iz fabrike u Vranju, ali sve one imaju blage simptome ili nikakve.

 Kako je potvrdila, Vladi Srbije je predloženo da usvoji odluku, na današnjoj sjednici, po kojoj od sutra za ulazak u zemlju nije potrebno posjedovanje negativnog testa na koronu.

Prema njenim riječima, od samog početka nije bilo konsenzusa među zemljama na koji način postupati sa putnicima u međunarodnom saobraćaju, ali se "granice sve više otvaraju i vraćamo se svakodnevim životnim aktivnostima, uključujući putovanja".

"Znali smo od početka da tu nema neke idealne strategije, međutim, uočeno je i to prihvata jedna po jedna zemlja da nema bolje preventivne mere od osećaja lične odgovornosti i lične zaštite", navela je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da su nekima izgedale banalne, čak i smiješne, mjere fizičkog distancijaranja, nošenja maski i pranje ruku iako to itekako ima efekta.

"Mere lične zaštite su na samom vrhu efikasnosti kad je u pitanju prevencija ove infekcije", rekla je Kisić Tepavčević.

Ali, naglasila je, nije sve prepušteno slučaju, jer i dalje postoji aktivan epidemiološki nadzor nad ovim oboljenjem, kao i zdravstveni nad svim osobama, kako je rekla, koje ispunjavaju indikacije za to.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo