-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

21.05.2020 / 12:03 Regija - Crnogorski premijer

Marković: SPC prisvaja Crnu Goru i negira njenu nezavisnost

Marković: SPC prisvaja Crnu Goru i negira njenu nezavisnost
Duško Marković / Vijesti.ba
Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je, povodom godišnjice crnogorske nezavisnosti, da Srpska pravoslavna crkva prisvaja Crnu Goru u vjersko-ideološkom smislu koji, kako tvrdi, dolazi iz sjedišta SPC u Beogradu i negira crnogorsku nezavisnost.

Uvjeren je, kaže, da je SPC tokom epidemije virusa korona mogla da uradi više i da pomogne više svojim vjernicima i građanima Crne Gore.

"Od ranije smo svjedoci jednog specifičnog odnosa SPC prema našoj državi i njenim institucijama. Nažalost, taj odnos prisvajanja Crne Gore u vjersko-ideološkom smislu koji dolazi iz sjedišta SPC, kao i istovremenog negiranja njene državnosti i nepoštovanja njenih institucija i u ovoj situaciji pokazao je svoju besmislenost i svojti pogubnost", tvrdi Marković u intervjuu podgoričkoj Pobjedi.

Smatra da građani Crne Gore treba da prepoznaju namjere svih drugih struktura koje su, kako tvrdi, ovih dana pozivale na ekstremizam i nasilje, jer to "nije ništa drugo nego nastavak događaja koje smo imali prilike da vidimo na našim ulicama i 2015. i 2016. i u poslednjim danima 2019. godine."

"Uvjeren sam da naši građani to uviđaju i da već prave otklon od političkih subjekata koji su se jasno legitimisali", kaže Marković.

Istakao je da Crna Gora "naravno ima svoj pravni poredak i da se njeni zakoni moraju poštovati".

"A upravo ti zakoni garantuju svim vjerskim zajednicama, pa i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, neophodnu autonomiju u vjerskim poslovima. Tu dolazimo do tačke nesporazuma sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Pitam vas - da li bi bilo moguće u nekoj drugoj državi, pa i u Srbiji kao matici SPC, da država i institucije donesu jedna pravila, a crkva druga? A da onda crkva pojedine građane izuzme od tih pravila. Dakle, radi se o apsurdu kojem ne smije biti mjesta u Crnoj Gori", rekao je Marković, prenio je portal RTCG.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo