°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

21.05.2020 / 23:08 Fudbal - Italijansko ministarstvo kulture

Hram fudbala nema kulturološku vrijednost: Čuveni San Siro će biti srušen

Hram fudbala nema kulturološku vrijednost: Čuveni San Siro će biti srušen

Jedan od kultnih i najomiljenijih stadiona na svijetu više neće postojati, barem ne u obliku u kojem smo ga poznavali.

Giuseppe Meazza, kako mu je službeno ime, ili San Siro, kako ga neformalnije zovu, definitivno će biti srušen, a par stotina metara dalje u Milanu će biti sagrađen novi stadion nakon što je srušena posljednja prepreka takvom raspletu.

Italijansko ministarstvo kulture dalo je mišljenje kako stadion “nema kulturološku vrijednost jer su izvorni projekt i izvedba građevine iz 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća potpuno izmijenjeni nadogradnjama i proširenjem objekta 50-ih i 90-ih godina, a s obzirom na to da te intervencije nisu starije od 70 godina, stadion ne može biti zaštićeno arhitektonsko dobro”.

Tako je došao odgovor na pitanje koji je državi postavio milanski gradonačelnik Beppe Sala kako bi znao kako odgovoriti na zahtjev i projekt Milana i Intera koji žele srušiti postojeći San Siro i izgraditi novi. Sala se borio da se stari stadion sačuva i obnovi, ali sada se i on mora povući.

Gradonačelnik i ostali obožavatelji milanskog simbola, na kojem su gradski klubovi došli do deset evropskih naslova dobit će utješnu nagradu u vidu jedne od tribina iza gola koje će ostati sačuvane kao uspomena na stadion.

Na mjestu igrališta San Sira bit će park i sportski centar za javnost, dok će oko njega, nakon što se sruše trbine, niknuti hotel, šoping centar i zona za rekreaciju.


(Vijesti.ba / SC)

Izdvajamo