10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

22.05.2020 / 10:09 Svijet - Pomoć zdravstvenim radnicima

Jemen traži međunarodnu pomoć za dijagnostiku zaraznih bolesti

Jemen traži međunarodnu pomoć za dijagnostiku zaraznih bolesti

Jemenska vlada zatražila je da u zemlju bude poslan međunarodni tim stručnjaka radi dijagnostike u vezi sa zarazom i pomoći zdravstvenim radnicima.

Zvanična novinska agencija SABA javila je kako se ministar zdravstva Nasser Ba'oom sastao se s ambasadorom Evropske unije Hansom Grundbergom.

Ba’oom je na sastanku kojem su prisustvovali i ambasadori Holandije i Francuske iznio podatke o zdravstvenoj krizi u zemlji.

Ministar je pozvao donatorske zemlje i organizacije da podrže zdravstveni sektor i pruže pomoć u borbi protiv zaraznih bolesti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zatražio je i da u Jemen bude poslan tim stručnjaka za dijagnostiku zaraznih bolesti kako bi se pružila pomoć zdravstvenim radnicima u zemlji.

Ranije je saopćeno kako su u Jemenu od koronavirusa umrle 33 osobe, a broj zaraženih povećan je na 197. Ovo su brojke samo s područja koja su pod kontrolom jemenske vlade.

Jemen, jedna od najsiromašnijih zemalja u svijetu, već pet godina je razorena sukobima, čime je i humanitarna kriza dosegla zastrašujuće razmjere.

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju kako u Jemenu više od 22 miliona ljudi treba pomoć i zaštitu.

Nedostatak pitke vode, nedovoljne količine hrane, lijekova i medicinske opreme čest su uzročnik niza zaraznih bolesti, prvenstveno kolere.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo