6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

22.05.2020 / 12:04 KORONAVIRUS - Generalni sekretar UN-a

Guterres poziva na globalno primirje, pandemija 'najveći test' za svijet

Guterres poziva na globalno primirje, pandemija 'najveći test' za svijet
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres ponovo je zatražio od strana u sukobima širom svijeta da poštuju njegov poziv za globalnim primirjem kako bi se pomoglo u suočavanju s pandemijom COVID-19.

U izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, Guterres je ukazao na više od 20.000 civila ubijenih ili ranjenih u sukobima u 10 zemalja u 2019. godini i milione njih koji su prisiljeni da napuste svoje domove. Kazao je da je pandemija „najveći test“ s kojim se svijet suočava otkako je UN osnovan prije 75 godina i da već ima teške posljedice po napore na zaštiti civila, posebno u zemljama u kojima su preopterećeni slabi zdravstveni sistemi.

Čelnik UN-a izjavio je da je podrška njegovom apelu od 23. marta za primirjem od vlada, regionalnih organizacija, oružanih grupa, građanskog društva i pojedinaca širom svijeta „ohrabrujuća“,  ali je naglasio da u mnogim instancama „izazovi u provedbi primirja tek treba da budu prevaziđeni“.

Guterres je ponovio poziv za globalnim prekidom vatre, navodeći da, „dok se svijet suočava s monumentalnim izazovom pandemije COVID-19, potreba za ušutkivanjem oružja ne može biti akutnija“.

On je uputio apel u svom godišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti o zaštiti civila u kome je istaknuo da je najefikasniji način njihove zaštite „sprečavanje epidemije, eskalacije, nastavka i ponovnog izbijanja oružanih sukoba“, prenosi AP.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo