8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

22.05.2020 / 21:22 BiH - Šuhret Fazlić

Ako ponovo budemo izloženi pritisku migranata otvorit ćemo još pet Vučjaka

Ako ponovo budemo izloženi pritisku migranata otvorit ćemo još pet Vučjaka
Šuhret Fazlić / Vijesti.ba
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upozorio je nadležne da će, ukoliko u ovaj grad krene stampedo migranata, o kojima niko neće voditi računa, otvoriti još pet kampova Vučjak.

Fazlić je naglasio važnost prisustva Delegacije EU, Evropske komisije i međunarodnih organizacija, bez kojih bi, kako je rekao, stanje bilo haotično.

"Treba da svi budemo profesionalni i brzo nastavimo uspješnu dosadašnju saradnju. Isto tako, moram upozoriti sve aktere procesa kako neću oklijevati s otvaranjem novih Vučjaka ukoliko Bihać bude ponovo izložen nesnosnom pritisku migranata i u tome prepušten sam sebi", poručio je Fazlić.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnici i načelnici opština u Unsko-sanskom kantonu naglasili su danas na sastanku značaj i uspješnost dosadašnje saradnje sa Evropskom komisijom i međunarodnim organizacijama, ali i ponovili da je interes građana tog kantona uvijek na prvom mjestu zbog čega se beskompromisno insistira na zatvaranju prihvatnih centara Bira i Miral.

"Bit ćemo maksimalno profesionalni u daljem postupanju, međutim svima mora biti jasno da Unsko-sanski kanton neće biti dvorište rješavanja problema migracija u ovom dijelu Evrope. Nećemo se baviti nikakvim prepiskama, nego ćemo, u skladu sa ustavnim ovlaštenjima, brinuti o interesima i bezbjednosti naših građana", istakao je Ružnić.

On je napomenuo da je zatvaranje Bire i Mirala naloženo još na zajedničkom sastanku u Briselu, gdje je naglašeno da prihvatnim centri ne smiju biti u privatnim objektima.

Jasno je definisano kako će se proces konačnog zatvaranja Bire odvijati u dvije faze i da je zapravo već počeo.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić istakao je da su u proteklom periodu izvršili blokadu ovog prihvatnog centra tako što su smanjili broj korisnika usluga sa 2.100 osoba, na trenutnih 650 migranata.

"U prvoj fazi daljeg procesa izmještamo maloljetnike, nakon čega ćemo negdje oko 400 ljudi premjestiti u prihvatni kamp na lokalitetu Lipa. Nadam se da ćemo sve vrlo brzo završiti, te profesionalnim djelovanjem i uz podršku međunarodnih organizacija napokon zatvoriti neuslovan i nepoželjan kamp u centru Bihaća", rekao je Kljajić.

Politički predstavnici Unsko-sanskog kantona istrajni su i u zahtjevu za izmještanje maloljetnih lica bez pratnje u prihvatne centre van tog kantona, prenose federalni mediji.

Kantonalni ministar zdravstva Nermina Ćemalović izjavila je da su već u komunikaciji s nadležnima za prihvatne centre Duje i Salakovac, gdje žele izmjestiti 150 maloljetnika koji nemaju adekvatne uslove za život u centrima na području Unsko-sanskog kantona.

“U Biri i Miralu trenutno imamo 23 djece do 15 godina, što je nedopustivo. Zaista bi neko trebao razmisliti o ovom velikom problemu, koji je naravno ponovo ostavljen nama u kantonu", napomenula je Ćemalović.

Na sastanku je naglašena važnost zajedničkog nastupanja i djelovanja u ovoj situaciji, ali i uvjerenje kako ovaj put neće izostati podrška i saradnja Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara i resornog ministra Fahrudina Radončića.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo