31°C
Mostar 34°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 34°C
Bihać 34°C
Powered by Dark Sky

23.05.2020 / 11:58 Tenis - Japanska teniserka

Naomi Osaka najviše zaradila u posljednjih 12 mjeseci među sportašicama

Naomi Osaka najviše zaradila u posljednjih 12 mjeseci među sportašicama
Naomi Osaka / Vijesti.ba
Japanska teniserka Naomi Osaka s jednogošnjom zaradom u iznosu 34,2 miliona eura postala je najbolje plaćena sportašica na svijetu, objavila je revija Forbes.

Status do sada najbolje plaćene sportašice u jednogodišnjem periodu prije japanske zvijezde, koja živi u SAD i ne govori japanski, imala je Amerikanka Serena Williams.

Dvadesetdvogodišnja Osaka, dvostruka pobjednica Grand Slam turnira, u zadnjih 12 mjeseci zaradila je 1,6 miliona eura više od 16 godina starije Serene Williams.

Zarada Japanke  12-mjesečnom periodu je rekordna.  Do sada najveću jednogodišnju zaradu u iznosu 33 miliona eura, ostvarila je ruska teniserka Marija Šarapova 2015. godine.

Teniserke još od 1990. godine zauzimaju vrh liste najvećih zarada među sportašicama.

Osaka, koja je 2018. osvojila svoju prvu Grand Salm titulu - US Open u New Yorku, pobijedivši u finalu Williamsovu, ima sklopljenih 15 sponzorskih ugovora, sa  multinacionalnom kompanijama, među kojim su Nike i Nissan i globalna marka Yonex. Drugi Grad Salm naslov Osaka je osvojila  lani na Australian Openu u Melbournu.

Osaka, čiji je otac rođen na Haitiju, a majka je Japanka, na Forbesovem spisku 100 najbolje plaćenih sportista u 2020., zauzima 29. mjesto, četiri mjseta ispred Williamsove, vlasnice 23 Grand Slam naslova.

Mlada teniserka trenutno na WTA listi zauzima deseto mjesto.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo